Til hovedinnhold

Samsung satser på e-papir

Koreanske Samsung er som kjent en aggressiv og ambisiøs aktør innen TV-teknologi og skjermløsninger og har også kastet seg inn i e-papirets forunderlige verden. E-papir er i en rivende utvikling for tiden, og nå har Samsung kjøpt opp det nederlandske selskapet Liquavista som jobber med en ny, fremtidsrettet e-papir-teknologi.

Teknologien heter "electrowetting", i mangel på et norsk ord, og har allerede vært i bruk en stund i andre sammenhenger, men som først nå er blitt aktuell som skjermteknologi. Teknikken går ut på i bruke farget olje i kombinasjon med en isolator og vann til å vise bildene.

Uten å bli altfor teknisk fungerer det omtrent slik: Oljen dekker i utgangspunktet hele pixelen og viser en bestemt farge, men når isolatoren under oljen tilføres strøm forandres overflateegenskapene til isolatoren slik at vannet trenger gjennom oljen og "skyver" den til side slik at pixelen blir gjennomsiktig. På denne måten slås altså pixelen "på" og "av".

Teknologien har mange fordeler i forhold til eksisterende LCD -og e-papirløsninger. For eksempel byr den på hele 70 ganger raskere responstid enn nåværende e-papirteknologi, noe som innebærer at man dermed kan vise levende fargebilder i e-papirformat.

Skjermene har en relativt enkel konstruksjon med få materialer, i hovedsak bare glass/plast, olje og vann. Dette gjør at skjermene både er rimelige å produsere, meget energieffektive og absorberer mye mindre lys enn for eksempel LCD-skjermer og skal således være i stand til å vise veldig klare og lyse farger.

I motsetning til vanlig RGB-teknologi, innebærer også electrowetting-teknologien at man kan oppnå et mye bredere fargespekter ved at man i prinsippet kan tilsette oljen hvilken farge som helst.

Electrowetting-teknologien utvikles i første omgang til bruk i reflekterende skjermer, altså skjermer uten baklys, men den skal visstnok være fleksibel nok til å kunne implementeres i alle typer skjermer som i dag bruker LCD-teknologi, og Samsung ønsker altså nå å lede utviklingen i nettopp den retningen.

Dette kan i teorien bety at vi i fremtiden får se TV-apparater i full størrelse som bruker denne løsningen. Teknologien er imidlertid ennå ganske ung, så selv med giganten Samsung på saken må vi nok smøre oss med tålmodighet en stund ennå.

Se for øvrig Liquavistas prototype-demonstrasjon i videoen under.

(Kilder: Engadget, Liquavista)

annonse