Norsk voldtektsalarm-app ble suksess
50 000 nordmenn har allerede lastet ned bSafe.
Hovedstadens dystre overfallsvoldtektsstatistikk fører til at Oslo-jenter tenker nytt når de skal ferdes trygt ute på kveldstid. Mange har gjennomført selvforsvarskurs, salget av forsvarsspray har økt og stadig flere utstyrer seg med såkalte «voldtektsalarmer».
Tall fra Oslo politidistrikt viser 54 mottatte overfallsvoldtektektsanmeldelser, mens voldtektsmottaket i Oslo har hatt mer enn 80 henvendelser. Mer enn en dobling siden i fjor.
Skremt av overfallsvoldtekter
Da Silje Vallestad utviklet bSafe i sommer hadde hun et ønske om å tilby en trygghetsalarm som kunne benyttes via mobiltelefonen. Lite ante hun om at mer enn 50 000 nordmenn kom til å laste ned applikasjonen i løpet av fire måneder.
- Vi utviklet ikke bSafe spesielt i forhold til voldtekter, men som en trygghetsalarm. Det vi merket var at enormt mange lastet ned applikasjonen etter at media skrev om alle overfallsvoldtektene. Siden september har cirka 50.000 nordmenn tatt i bruk applikasjonen. Mange ble nok skremt etter at de leste om de mange overfallsvoldtektene, sier Vallestad.
Følges hjem via GPS
Hun forklarer at bSafe primært er laget som en trygghetsalarm, men med flere funksjoner.
- Vi har blant annet utviklet applikasjonen risikomodus, altså at andre personer, for eksempel kjæresten, kan følge hjemturen din fra byen live, via GPS. I tillegg har vi lagt inn en funksjon som heter «fake call», altså at telefonen kan programmeres til å ringe deg opp når du måtte ønske det. Vi har fått mange tilbakemeldinger på at denne funksjonen benyttes av jenter når de går alene hjem fra byen, er på en dårlig date eller for å forhindre såkalte daterapes, sier Vallestad.
I tillegg har applikasjonen en SOS funksjon når den er aktivert.
- Dersom brukeren trykker på denne, så sendes det ut informasjon om hvor vedkommende befinner seg til utvalgte mottakere på kontaktlisten. Når du går med bSafe oppe, går ikke mobilen i lås. Ved hjelp av et tastetrykk, så sender du ut info til de du har lagret om hvor du er og at du trenger hjelp, sier Vallestad.
Applikasjonen er foreløpig gratis, men Vallestad opplyser om at de videreutvikler tjenester som vil koste penger.
Røde Kors: - Budskapet viktigst
Røde Kors har delt ut 10.000 overfallsalarmer i Oslo de siste månedene.
Andres Rafael Diaz i Røde Kors forteller at selv om de deler ut overfallsalarmer er det først og fremst budskapet som er viktigst.
- Dersom en alarm kan hjelpe en person er vi glad for dette. Likevel mener vi at det viktigste er det holdningsskapende arbeidet som gjøres. Vi kan ikke garantere for at en alarm kan utgjøre en forskjell dersom du blir overfalt. Vi har også ofte fått spørsmål fra en del av de som har mottatt voldsalarmen om den er tilkoblet en politisentral, noe den altså ikke er, sier han.
Røde Kors har fem tips de oppfordrer folk til å ta i bruk for å trygge sin egen tur hjem:
- Ikke ta pirattaxi
- Ikke lytt på musikk om du går alene nattetid
- Oppsøk opplyste gater på hjemturen
- Vær observant og våken
- Forsøk å ta følge med venner, når det er mulig