Til hovedinnhold

Sonys tredje utgave av A7 er en teknologisk godbit

Henter inn elementer fra langt dyrere modell.

Sony har flere ganger imponert oss med kameraene i sin A-serie, ikke minst da vi testet Alpha 7 Mark II i 2015. Denne fikk 9/10 i karakter og et tydelig anbefaltstempel fra oss.

Nå er oppfølgeren her, og naturlig nok har den fått betegnelsen Sony Alpha A7 III.

For deg som ikke kjenner til A7 fra før, er dette på sett og vis Sonys innstegsmodell i klassen speilløse fullformatskamera. Det betyr slett ikke at dette er en enkel og rimelig modell. Når den kommer i butikkhyllene i løpet av mars måned er den veiledende prisen på 23 000 norske kroner, eller 25 000 dersom du ønsker å ha med SEL2870 – Sony FE 28-70mm f/3.5-5.6 OSS – som kitobjektiv.

Rent fysisk har naturlig nok Alpha A7 III mye til felles med A7 II, men på innsiden har Sony funnet det for godt å bytte ut mye av elektronikken. For å begynne med billedbrikken er denne helt ny, selv om antallet megapiksler ikke har økt.

Ved å kombinere denne med en ny BIONZ X-bildeprosesseringsbrikke har Sony klart å øke skuddtakten til 10 bilder i sekundet – det dobbelte av hva forgjengeren klarte. Også ISO-rommet er økt med et hakk. Nå er dette fra 100 til 51 200, og kan utvides ytterligere til 50 – 204 800 for stillbilder.

Sony mener videre at kameraet kan klare et dynamisk spenn på opptil hele 15 blendertrinn, og nyter dessuten godt av å ha en fem-akset intern bildestabilisator. Sistnevnte fant vi også på A7 II.

Skulle du ønske det, kan kameraet spytte ut bilder i 14-bit RAW-format og putte det på begge minnekortene – ja, A7 III har plass til to stykker, og den ene kortplassen støtter dessuten den ganske nye UHS-II-standarden.

4K-video med HDR

En annen nyhet med A7 Mark III er at Sony har fått på plass støtte for 4K-video (3840 x 2160 piksler) med HDR, eventuelt Full HD med 120 bilder i sekundet.

Det stopper ikke der. Autofokusen har også fått et betydelig løft, opp fra 117 fokuspunkter på A7 II til 693 punkter på den nye utgaven. Dette er det samme antallet som du finner i Sony A9 til femti tusen kroner. Alle disse punktene dekker visstnok 93 prosent av bilderammen og selve autofokusen skal jobbe dobbelt så raskt som på A7 II.

En annen nyhet er at nye A7 bruker et batteri med over dobbelt så stor kapasitet som på forgjengerne. Det gjør at CIPA-tallet på antall bilder har gått fra 350 til 710. Ellers må det nevnes at Sony har fått på plass en USB Type-C-kontakt og en joystick på kameraets bakside – noe som bør hjelpe til med å navigere i alle disse fokuspunktene.

Mens den interne bildestabilisatoren muligens var den største tekniske forskjellen mellom den første A7 og A7 II, er det flere ting som gjør at Mark III nesten kan betraktes som en helt annen modell – nesten en «A9 Light». Den har nemlig dratt med seg flere elementer fra nettopp den langt dyrere A9, og derfor koster den også betydelig mer enn A7 II.

Med tanke på teknologien som sitter den nye A7-modellen, har vi likevel ingen tvil om at dette er et kamera mange gleder seg til å ta i bruk.

Slik er 693 fokuspunkter i aksjon:
Korttest: Sony A9 – et sjeldent stort sprang for de speilløse kameraene >>>

(Kilde: Pressemelding)

annonse