Tek.no

Nyhet Del 4: – Hjelp, jeg må bytte ut Macen med en Chromebook

Tre uker med Chromebook er over – slik gikk det

En Chromebook kan i stor grad erstatte PC-en, men den har mange begrensninger. Her er våre tips til deg som vurderer å kjøpe.

Kurt Lekanger, Tek.no
Kurt Lekanger
9 Juni 2015 21:00

For en stund siden ble jeg utfordret til å bytte ut MacBooken min med en Toshiba Chromebook 2, for å finne ut om det var mulig å klare seg med en Chrome OS-basert PC som eneste jobbmaskin. De første dagene gikk overraskende bra, og jeg var imponert over hvor mye man egentlig kan gjøre i dag med en nettleser som eneste hjelpemiddel. Men det tok ikke lang tid før jeg støtte på problemer som ikke lot seg løse, og jeg ble nødt til å hente frem Mac-en igjen for å få gjort arbeidsoppgavene mine.

Få med deg første del av denne artikkelserien her »

Underveis i eksperimentet mitt fikk jeg en masse nyttige tips fra dere lesere. En del av dere mente det var blodig urettferdig å sammenligne en billig Chromebook til litt over 2 000 kroner med en high-end MacBook til rundt 15 000 kroner. Min hensikt var da heller ikke å gjøre en direkte sammenligning mellom de to, poenget var å sette ting litt på spissen og finne ut om alle som tror de trenger en dyr PC kanskje kan klare seg med noe enklere og billigere. Samtidig ønsket jeg også å finne ut hva en Chromebook egner seg til, hvem som bør kjøpe denne typen maskiner, og ikke minst – hvem som bør styre unna.

Chromebooken fungerte fint med to skjermer. Foto: Kristoffer Møllevik, Tek.no

For min del endte eksperimentet med at jeg gikk tilbake til MacBook-en, ettersom Chromebooken rett og slett manglet en del muligheter jeg er avhengig av i jobben. Selv en dyrere Chromebook Pixel ville ikke gjort jobben, selv om den ville vært langt raskere. Det var ikke hastigheten som var det største problemet, selv om jeg av og til irritererte meg over litt forsinkelser. Samtidig fikk jeg meg en aldri så liten aha-opplevelse: En Chromebook er faktisk alt det veldig mange brukere trenger.

Det er på tide å oppsummere mine tre uker med Chromebook som arbeids-PC:

En Chromebook er perfekt for deg som:

 • Stort sett bruker nettleseren – for eksempel Facebook, web-basert e-post, web-apper som Google Docs eller Microsofts web-versjoner av Office-pakken, osv.
 • Ikke har behov for masse lokal lagringsplass, men kan lagre alt i nettskyen.
 • Liker at alt ligger på nettet og alt er lagret i skyen, slik at du får tilgang til alt du bruker fra en hvilken som helst PC .
 • Du ikke har behov for å skrive ut, eller har en Google Cloud Print-kompatibel skriver (eventuelt en Windows-PC eller Mac i nettverket som kan stå som skrivertjener).
 • Stort sett alltid har tilgang på nett
Chrome OS. Menyknappen nederst i venstre hjørne viser alle appene dine, og lar deg søke. I en oppdatering endret denne seg til et forstørrelsesglass, og app-menyen dukker nå opp midt på skjermen i stedet.

En Chromebook passer ikke hvis du:

 • Trenger programvare som er mer avansert enn den du får på nettet. Eksempler er Photoshop, videoredigeringsprogrammer, eller om du trenger flere funksjoner i Microsoft Office enn det web-versjonen har.
 • Du har løsninger på jobben som ikke fungerer med Chrome OS. I undertegnedes tilfelle var det problemer med å få bedriftens Citrix-løsning til å fungere.
 • Har behov for å skrive ut til skrivere som ikke er Google Cloud Print-kompatible.
 • Bruker programmer som ikke finnes som apper til Chrome OS. Ett eksempel er Skype. Klarer du deg med Google Hangout i stedet, er det ikke noe problem.
 • Ofte trenger å jobbe uten tilgang til nett

Mine beste råd til deg som skal kjøpe en Chromebook

I løpet av de tre ukene fikk jeg som sagt mange gode tips fra dere lesere, og jeg fant også ut en masse selv – blant annet gode web-apper som løste problemer jeg hadde, og ikke minst smarte snarveier.

Her er noen tips:

 • Skylagring: Sørg for å lagre alle filene dine i Google Drive før du bytter til en Chromebook. Da blir overgangen enda smidigere. Du kan bruke Dropbox, men Google Drive er integrert overalt – og det greieste.
 • Lær deg tastatursnarveiene: En Chromebook har massevis av smarte og tidsbesparende tastatursnarveier. Du finner en full oversikt her, eller du kan bare trykke Ctrl-Alt-? for å få oversikt over snarveiene rett på skjermen.
 • Beste bildeeditor: Pixlr Editor er en fantastisk bra web-basert bildeeditor som kan gjøre veldig mye av det samme som du kan gjøre i Photoshop, inkludert å jobbe med lagdelte bilder. Vil du gjøre justering av hvitbalanse i råfiler, bør du også ta en kikk på Polarr 2.1.
 • Beste Office-pakke: Google har lagt opp til at du skal bruke Google Docs til alt mulig, og vil du jobbe med offlinefiler på en Chromebook slik Google har tenkt at du skal gjøre det, er det Google Docs du bruker. Men Microsofts Office Online er mer avansert og enklere å bruke, og lar deg redigere filer fra PC-versjonen av Office uten problemer. God integrasjon med Dropbox er også et pluss.
 • Få tilgang til Dropbox: Du har selvfølgelig tilgang til Dropbox via nettleseren, men ved å installere appen File System for Dropbox får du integrert Dropbox-mappene dine i filbehandleren i Chrome OS.
 • Android-apper: Det er mulig å få Android-apper, som Skype for Android, til å fungere under Chrome OS – men min erfaring er at det greieste er å finne en alternativ web-app som løser problemet ditt. Vil du prøve å få Android-apper til å fungere, kan du lese mer om det i del 3 av denne serien.
 • Mer lagring: Sett inn et SD-kort i maskinen hvis du trenger mer lokal lagringsplass.
 • Kjør Linux på Chromebook: Du kan installere Ubuntu Linux på en Chromebook ved å først installere verktøyet Crouton, som lar deg kjøre Linux i Chrome-nettleseren. Dermed kan du kjøre mer avanserte programmer enn du kan på en ren Chromebook. Oppskriften og nedlasting finner du her.

Les også om da vi tvang Øystein til å bytte ut Mac-en med en Windows PC, og da Espen fikk PC-forbud og måtte ta til takke med et nettbrett i fire uker.

Les også
Denne tjenesten skal gjøre det enklere å holde styr på alle web-appene
Les også
– Ikke alt fungerer som det skal
Les også
Første dager med Chromebook: – Jøss, dette hadde jeg ikke trodd skulle fungere!
Les også
– Hjelp, jeg må bytte ut Mac-en med en Chromebook
annonse

Les også