Til hovedinnhold

Nå skal Google utføre stor test av Internett-ballongene sine

Planlegger stor testflyvning i Australia.

Project Loon

I vår del av verden ser vi på Internett som en selvfølge, men det er ennå mange steder som ikke har fått mulighet til å ta del i verdensvevens mange goder på grunn av dårlig infrastruktur. For å rette på dette lanserte nettgiganten Google en dristig plan i mai i fjor som innebærer å spre trådløst Internett med ballonger.

Prosjektet, døpt «Project Loon» ble nok av mange ansett som i overkant ambisiøst i begynnelsen, men det er ingen tvil om at Google mener alvor med planene sine. Dette så vi en klar indikasjon på for noen måneder siden, da Google testet ut systemet i Brasil i forbindelse med prosjektets ettårsdag, med verdifulle erfaringer som resultat.

Skal fly 20 ballonger

Nå melder avisen The Guardian at Google skal gjennomføre en enda større test av ballongsystemet sitt. Det skal skje i Australia neste måned.

Denne gangen har Google slått seg sammen med det australske telekommunikasjonsselskapet Telstra, som skal stå for basestasjonene som sender ut Internett-signalene til ballongene. Planen er å fly så mange som 20 ballonger over den vestre delen av delstaten Queensland.

Google utførte også en test i nabolandet New Zealand i fjor sommer, og årsaken til at selskapet foretrekker denne regionen til sine tester skal være fordelaktige stratosfæriske forhold.

Dekker 1600 kvadratkilometer hver

Ballongene skal sveve cirka 20 kilometer over bakken og koble opp hus på bakken til Internett via 4G-aktige signaler som først sendes opp til ballongene fra Internett-tilkoblede bakkestasjoner, og deretter sendes videre fra ballong til ballong.

Hver av ballongene skal visstnok kunne dekke et område dobbelt så stort som Australias hovedstad Canberra, som har en størrelse på litt over 800 kvadratkilometer. Ballongene styres ved å følge luftstrømmene i ulike deler av statosfæren, og elektronikken om bord får strøm fra solcellepaneler.

På sikt er Googles mål å konstruere en sammenhengende sirkel av ballonger rundt hele jordkloden, men det er usikkert når selskapet satser på å være i havn med denne målsetningen. Mer informasjon om Project Loon finner du hos Google, og se også video under.

Google er ikke de eneste som vil gi hele verden Internett: Tesla-grunnleggeren Elon Musk har også store planer på gang »

annonse