Nyhet

FreeSync er AMDs svar på G-Sync

Nvidia er på sin side ikke imponert.

I forbindelse med årets CES-messe viste AMD frem en bildesynkroniseringsløsning som går rett i strupen på Nvidias G-Sync. AMD mener at løsningen de viste frem er både enklere og ikke minst billigere enn varianten fra erkerivalen.

Den store fordelen til AMDs løsning er uten tvil at den helt enkelt kan aktiveres via programvare, og dermed styrer klar av krav til dyre skjermer med propritære moduler.

På CES ble AMDs løsning vist frem på to bærbare spillmaskiner, og de som var tilstede har meldt om at løsningen tilsynelatende virket helt fint.

Nvidia mener FreeSync ikke holder

Nvidias Tom Petersen mener likevel at AMDs løsning ikke vil være et fullgodt alternativ. Til nettstedet Tech Report har han forklart hvorfor.

Bærbare og stasjonære datamaskiner er nemlig grunnleggende forskjellige med måten skjermen er koblet til datamaskinen.

I bærbare har du en direkte tilkobling, mens du på en stasjonær sender signalet via andre grensesnitt som HDMI og DisplayPort. Signalet via disse grensesnittene blir så kjørt gjennom en egen brikke i skjermen, og det er nettopp denne brikken Nvidia har byttet ut med sin G-Synk-løsning.

De originale brikkene har en naturlig begrensning, slik at variabel oppdateringsfrekvens er tilnærmet umulig, og nettopp derfor må de byttes, forklarer Petersen.

Avslutningsvis avslører Petersen til Tech Report at Nvidia på ingen måte vil gjøre G-Sync om til en åpen løsning:

– Vi vil ikke gjøre jobben for alle. Dersom rivalene vil ha en tilsvarende funksjonalitet må de gjøre jobben selv.

Ifølge Petersen vil altså AMDs løsning bare fungere der de har en direktekobling mellom panel og resten av maskinvaren, altså typisk utstyret vi finner i en bærbar datamaskin.

Benytter eksisterende VESA-standarder

AMD er naturlig nok ikke enige. De sier at de benytter eksisterende VESA-standarder, men innrømmer likevel at det ikke er alle skjermer deres løsning vil fungere på. Det AMD benytter er en justering av VBLANK intervallene, som lar grafikkprosessoren ta en pause når det ikke er behov for å sende et nytt bilde til skjermpanelet.

For at dette skal virke må både skjermen og skjermkortet støtte VBLANK-funksjonaliteten. Dette er grei skuring for AMDs skjermkort, som harhatt støtten på plass i et par generasjoner allerede. Det samme kan dog ikke sies om skjermene som finnes på markedet.

G-Sync er skremmende bra:
Vi hadde stor sans for G-Sync da vi kjørte vår sniktitt »

(Kilder: Anandtech, the Tech Report)

Les også
FreeSync rykker stadig nærmere skrivebordet ditt
Les også
AMDs G-Sync-killer er rett rundt hjørnet – her er det i aksjon
Les også
«G-Sync-knuseren» fra AMD blir gratis for alle
Les også
Derfor koster G-Sync-skjermene en formue
Les også
G-Sync er faktisk så bra som Nvidia påstår
Les også
Slik fungerer Nvidias nye spillteknologi
Les også
Møt mannen som kan ha endret spillopplevelsen din
annonse