Til hovedinnhold

Fotograf fikk sparken på grunn av dette bildet

Associated Press (AP) viste ingen nåde.

Fjernet egen skygge: Den mørke delen på dette bildet var Tovars skygge. Imidlertid ble fototrikset oppdaget nos som førte til fotografens avskjed hos AP. Foto: AP/Miguel Tovar.

Fra tid til annen må selv pressefotografer gjøre en del redigering på bildene sine. Denne jobben er som regel liten, og innebærer noen få justeringer i lysforhold og cropping. Imidlertid finnes det noen som velger mer drastiske løsninger for å få til det perfekte bildet, noe som kan føre til ubehagelige opplevelser dersom det blir avslørt. Og det var nettopp det som skjedde med Associated Press-fotgrafen Miguel Tovar da han leverte dette bildet til sin redaktør i forbindelse med en featureartikkel.

Avslørt av egen redaktør

Bildet viser noen barn i Argentina som gjør det landets befolkning liker best å gjøre, nemlig spille fotball. Men Tovar var så misfornøyd med sin egen skygge at han med noen få tastetrykk, valgte å photoshoppe det vekk. Likevel kan man se at noe av skyggen henger igjen på bildet (den mørke delen nederst), og en oppvakt fotoredaktør kunne se det. Dermed var det Tovars fotoeventyr hos det velkjente nyhetsbyrået over.

Sendte advarsel worldwide

Hverken Tovar eller Associated Press (AP) har villet snakke om fotografens Photoshop-fadese. Imidlertid hadde AP kort tid etter å ha sparket fotografen sendt denne advarselen til alle fotografene i verden som er tilknyttet nyhetsbyrået:

“Under ingen omstendigheter skal innholdet av et foto endres i Photoshop eller på en annen måte. Elementer skal hverken legges til eller trekkes digitalt. Ansiktene eller identiteter av enkeltpersoner må heller ikke skjules med Photoshop eller andre redigeringsverktøy. Kun retusjering eller bruk av verktøy for å fjerne støv på kamerasensorer og riper på skannede negativer eller utskrifter er akseptable."

" Mindre justeringer i Photoshop kan imidlertid aksepteres. Dette inkluderer beskjæring og konvertering til gråtoner. Fargetoning og fargejusteringer bør derimot begrenses til det minimale for klare og nøyaktige gjengivelser. Endringer i tetthet, kontrast, farge og fargemetning som vesentlig endrer det opprinnelige bildet er ikke akseptabelt. Bakgrunn bør ikke være gjøres uskarpt digitalt eller fjernes. Fjerning av "røde øyne" fra bildene er ikke tillatt."

Hva synes dere: Var det riktig å sparke Tovar uten advarsel? Diskuter i forumet nederst på siden.

annonse