NyhetWindows' filutforsker får støtte for råfiler

Windows Photo Gallery og Windows Explorer får støtte for RAW-filer

Nå kan du vise og redigere råfiler uten å måtte bruke annen programvare.

Microsoft, selskapet bak operativsystemet Windows, slapp nylig en gratis kodekpakke for Vista og Windows 7, som gir brukerne muligheten til å vise råfiler rett i Windows Photo Gallery samt Windows Explorer – også kjent som filutforskeren her til lands.

– Vi vet fra tilbakemeldinger fra kundene at håndtering av råfiler i Windows ikke alltid har vært så lett, forteller Microsofts Brad Weed på sin blogg. – Med den nye kodekpakken, vil Windows nå støtte visning og redigering av en rekke bildefilformater inkludert raw, JPEF, PNG, TIFF og flere, skriver han videre.

Råfiler, eller raw, er en samlebetegnelse for flere forskjellige bildefilformater som lagrer vesentlig mer data når du trykker på utløseren enn det for eksempel JPEG-formatet gjør. Mer data bidrar til at eventuelt etterarbeid, som fargekorrigering, kan gjøres uten at det like fort går utover den tekniske kvaliteten på fotografiet.

Dessverre har ikke kameraprodusentene klart å egnes om en standard for råfiler, men i stedet har de tatt i bruk forskjellige filformater for sine egne produkter, deriblant CR2(Canon) og NEF(Nikon).

I første omgang er det 120 digitalkameraer, hovedsakelig speilreflekser, som får innpass i Windows. En del nyere modeller, særlig speilløse systemkameraer, er ikke med. Nedlastning av kodekpakken samt full liste over de støttede kameraene er å finne på Microsoft sine nettsider.

Les også: Guide - RAW eller JPEG hva er best?

annonse