Til hovedinnhold

Kraftig økning i skadelig Android-programvare

– Kriminelle blir stadig mer interessert i mobile plattformer, sier sikkerhetsekspert.

Selv om Google har gjort mye for å gjøre Android sikrere økte antallet skadelige apper på Android-plattformen med hele 317 prosent fra første til andre kvartal i år. Det går frem av en fersk sikkerhetsrapport fra sikkerhetsselskapet Trend Micro.

Botnet for Android

Det ble totalt identifisert 25.000 skadelige Android-apper i andre kvartal. I denne perioden kunne man også se de første effektene av botnet for mobile enheter.

En av de mest bemerkelsesverdige skadelige appene som dukket opp i andre kvartal, var ifølge Trend Micro det såkalte Botpanda-viruset. Viruset består av et stykke programkode som gjør det mulig å fjernstyre mobiltelefonen fra en server og dermed inkludere den som en "zombie" i et botnet.

Viruset angriper kun telefoner med superbruker-tilgang, og kan derfor infisere telefonens systemfiler. Det gjør det svært vanskelig å fjerne. Denne typen angrep er kanskje en god grunn til å ikke "roote" telefonen.

– Om flere kjeltringer begynner å bruke denne teknologien for å utvikle Android-malware innebærer det at det blir svært vanskelig for oss sikkerhetseksperter å analysere og løse fremtidens mobile sikkerhetsutfordringer, skriver malware-analytikeren Weichao Sun i et blogginnlegg.

Følger brukerne

Trend Micro mener økningen i mengden skadelig programvare til Android tyder på at kriminelle blir stadig mer interessert i mobile plattformer.

– Kriminelle følger brukerne som i stadig større grad benytter mobile enheter. Det innebærer dessverre at man som Android-bruker må utvise en viss forsiktighet og ikke ukritisk installere applikasjoner fra ukjente kilder, sier sikkerhetsekspert Rik Ferguson hos Trend Micro.

Google jobber med å gjøre Android-plattformen stadig sikrere. Den nye 4.1 Jelly Bean-versjonen av Android har blant annet fått en ny funksjon som gjør det vanskeligere å infisere Android-mobiler med skadelig programvare.

(Kilder: Pressemelding)

annonse