Tek.no

Nyhet

Ansiktsgjenkjenning i Adobe Elements

23 Sept 2009 06:00

Elements er enklere versjoner av Adobes tunge profesjonelle bilde- og videoredigeringsprogrammer. Hovedfokusen i disse programmene er å gjøre dem brukervennlige. Du har med andre ord ganske mye av funksjonaliteten til de tyngre versjonene, men funksjonene er lettere å bruke. Det gjør at mister noe mulighet til å ha full kontroll over alle deler av prosessen, men med mindre du virkelig har interesse for bilde-/videobehandling, er dette mer enn nok for de aller fleste.

Elements Organizer

Dette er fortsettelsen av det som i gamle dager het Photoshop Album. Det er et program for å holde styr på bildene og videoene dine, der du kan tagge dem, slik at de er søkbare. Dette programmet følger med både Photoshop elements og Premiere elements.

Nytt i denne versjonen er automatisk tagging av bilder. I første omgang merkes de med stjerner etter teknisk kvalitet – hvor skarpe er de, hvor godt eksponerte er de og så videre.

Men Adobe har tatt dette et steg lengre. Det kan også analysere bildene. Når det dukker opp et ansikt, kan det spørre deg hvem dette er. Neste gang ansiktet dukker opp, vil det gjette hvilket ansikt dette er, og foreslå det. Etter hvert lærer programmet hvordan personene ser ut, og vil gjette riktig, så du ikke lenger trenger å bekrefte det en gang. Hvis dette fungerer etter intensjonen, vil det dramatisk lette jobben med å tagge bilder når du legger dem inn.

Programmet støtter også litt avanserte lysbildeshow, som kan inneholde både bilder og video. Du kan legge på temaer og navigere rundt i det. Det lages som en flash-applikasjon.

Photoshop Elements 8

Nyhetene her går i all hovedsak ut på å bedre brukervennligheten. Blant annet finnes det tre forskjellige måter å få tilgang til funksjonene på, avhengig av hvilket nivå du er på. Den enkleste leier deg gjennom prosessen og viser deg med previews hva resultatene vil bli før du velger noe. Dette gjør at du kan vokse med programmet.

Photoshop Elements har fått en spennende HDR-funksjon, der du kan sette sammen flere bilder til ett med stort dynamisk omfang. Det som gjør det litt spennende, er at du kan bruke bilder som ikke er tatt på stativ – programmet kan til en viss grad kompensere for litt forskjeller i bildet. Dersom det for eksempel er mennesker som har flyttet seg, kan bildet fort bli litt pussig, men da kan du velge at du vil ha med menneskene bare fra ett bilde.

Se for øvrig testen vår av Phtoshop Elements 8

Premiere Elements 8

Den største nyheten her er at det har blitt dramatisk mye enklere å redigere en videosnutt. Programmet kan rett og slett gjøre mye av jobben selv.

Først har du SmartFix, som kan justere eksponeringen dersom den er feil. Deretter har du SmartTrim, som automatisk kan klippe bort uinteressante deler av opptaket. Det høres litt voldsomt ut, men programmet foreslår områder å klippe bort, som du så bare kan klikke på for å bekrefte.

Til slutt har du SmartMix som brukes når du legger på lyd. Dersom du legger musikk til et videoklipp der noen plutselig begynner å snakke, kan Premiere Elements automatisk dempe volumet på musikken mens vedkommende snakker.

Dersom du vil leke deg litt med effekter, kan programmet nå detektere bevegelser i motivet, for eksempel en person som går gjennom bildet. Du kan så feste en effekt, som en snakkeboble eller liknende til vedkommende, og de følger da hverandre.

Programmene blir tilgjengelige i slutten av oktober. Prisene i norske kroner er ikke klare ennå, men i Euro vil de koste €99 for hver, eller €149 som bundle for begge programmene.

Les også
Photoshop Elements 8
annonse