Til hovedinnhold

Debut for Dell AMD-servere

Dell PowerEdge 6950

Dell PowerEdge SC1435

De to første systemene har fått navnene PowerEdge 6950 og PowerEdge SC1435, med fire og to prosessorsokler respektivt. 6950 vil bli solgt ved siden av den tilsvarende Intel-varianten 6850, mens SC1435 på sin side dytter Intel-baserte SC1425 ut av markedet.

Dell melder seg med denne lanseringen endelig inn i klubben for produsenter av AMD-baserte x86-servere. Der befinner allerede de tre andre store serverprodusentene seg, IBM, Sun og HP.

Lanseringen ble annonsert under Oracle OpenWorld-konferansen, med styreformann Michael Dell og AMD CEO Hector Ruiz sammen på scenen.

Det ble solgt x86-servere til en verdi av US$5,9 milliarder i andre kvartal, ifølge analyseselskapet Gartner Group. Dell ble nummer to det kvartalet, bak HP og foran IBM på tredje.

Et område som ikke er utenkelig for en Dell-AMD-utvidelse er en standardmodell med to prosessorer og pålitelighet i form av redundant strømforsyning og bedre administrasjonsmuligheter. Foreløpig selger Dell kun modeller med Intels Xeon 5100-prosessorer (Woodcrest), PowerEdge 1950 og 2950, i dette segmentet, og er ifølge seg selv meget fornøyde med sin posisjon der.

Den spennende utfordringen for Dell blir å posisjonere de nye AMD-serverne i forhold til de eksisterende Intel-serverne. I en pressemelding skryter Dell av at 6950s ytelse overskygger 6850 sin og attpåtil bruker 20 prosent mindre strøm.

Intel på sin side vil selvsagt ikke stå stille på sidelinjen mens AMD brer seg utover hos Intels tidligere mest lojale kunde.

"Det er vår jobb å fortsette å overbevise Dell og deres kunder om at vi har de beste produktene for enhver situasjon," sa Intel i en uttalelse. "Vår servergruppe har akkurat avsluttet et rekordkvartal, hvor vi mener vi har økt andelen i de høyeste volumområdene og nå har det høyest ytende fire-prosessorproduktet ifølge TPC-C," et målestokkprogram for databaseservere.

Dell argumenterer for at rivaliseringen er sunn; "Generelt vil det å ha konkurranse i dette området, både i markedet og hos Dell, [være positivt] for kundene langsiktig sett, og, til syvende og sist, for innovasjonen i industrien," ifølge Jay Parker, Dells sjef for global markedsføring for PowerEdge-servere.

6950, med fire 2,6 GHz Opteron-prosessorer, 8 GB minne og to 73 GB harddisker, vil koste $16 183. SC1435 vil koste en drøy tredjedel, $5 653, konfigurert med to 2,8 GHz Opteron, 4 GB minne og én 80 GB harddisk.

Begge serversystemene er tilgjengelig med AMDs "SE" Opteron. Disse suger mer strøm, men er klokket til 2,8 GHz, altså 200 MHz mer enn de vanlige Opteron-prosessorne. Dermed er Sun ikke lenger alene om å tilby SE Opteron-prosessorer.

Dell sa klart ifra til AMD for to-tre år siden at AMD måtte øke kapasiteten for å kunne møte den forventede etterspørselen. Siden da har AMD utvidet produksjonsfasilitetene i Dresden, Tyskland, samt signert en avtale med Chartered Semiconductor for overflødig kapasitet. AMD har også planer om å bygge en brikkefabrikk i New York.

Dell annonserte også at deres OpenManage-administrasjonsverktøy har blitt integrert inn i Oracle Enterprise Manager. Dermed kan kunder av sistnevnte administrere Dell-servere.

(Kilde: news.com.com)

annonse