De feteste Linux-telefonene

Linux på mobiltelefonen

Operativsystemet på en mobiltelefon er den grunnleggende programvaren som styrer telefonen, slik den styrer en PC. Det finnes en drøss av forskjellige systemer, men i de mer avanserte smarttelefonene er det tre platformer som markerer seg - Windows Mobile, Symbian OS og Palm OS.

Den dominerende av disse platformene er Symbian OS, som har over 60 % av markedet for smarttelefoner. Operativsystemet brukes blant annet eksklusivt i smarttelefonene til både Nokia, Siemens, Panasonic og Sony Ericsson. Windows Mobile har på sin side dukket opp i telefoner fra Motorola og Qtek, mens Palm OS er en platform vi kun har sett i telefoner fra Palm.

I denne sammenligningen er Linux kun en dråpe i havet. Kun enkelte mindre produsenter har laget telefoner basert på operativsystemet, med Motorola som hederlig unntak, og her til lands har vi enda til gode å se en telefon med Linux.

Hva er Linux?
Linux er et operativsystem mange er kjente med fra PC-verdenen. Operativsystemet er blitt kjent for sin høye ytelse, gode stabilitet og mektige grensesnitt. Det har også en unik evne til å skalere seg, noe som gjør at det kan brukes i alt fra mobiltelefoner til superdatamaskiner.

For fanatikere er Linux på mobiltelefonen synonymt med muligheter. Operativsystemet har alltid vært mulig å skreddersy ned til den minste detalj, noe som står i skarp kontrast til de fastlåste platformene som preger smarttelefoner i dag. Det finnes også et vell av programmer og verktøy for Linux-platformen, som åpner for å fylle opp telefonen med et stort utvalg av eksra bruksområder og funksjoner.

Selv om vi enda har til gode å se en Linux-telefon i Norge, finnes det allerede en rekke modeller å få kjøpe i andre deler av verden. Og om du skulle være i det utforskende hjørnet, er det ikke noe problem å få bestilt seg et eksemplar til Norge. La oss vise frem de mest interessante eksemplene.

Motorola E895

Motorola er den eneste av de store mobilaktørene som har lansert telefoner med Linux operativsystem. Noe man også kan forvente av et selskap som i disse dager er verdens andre største mobilprodusent.

Enkel med Linux
Blant de mest spennende Linux-modellene fra Motorola er E895, som holder det samme kamskjellsformatet som vi er vant med fra vanlige mobiltelefoner. Det hele kombineres med en stor og fin skjerm og et enkelt og greit tasteoppsett.

E895 måler så lite som 93 x 51 x 23 millimeter, med sine 127 gram, noe som gjør den til en av de desidert minste Linux-telefonene som er å få kjøpe. Inne i forpakningen har Motorola imidlertid presset inn mange spennende nyheter.

Kameraet i telefonen har en oppløsning på 1,3 megapiksler. Den kan lagre opp til 10 MB med data i det interne minnet, men i tillegg rommer den en egen port som tar i mot TransFlash-minnekort - også kjent som MicroSD - i størrelser på opp til 512 MB.

Motorola E895 er mer enn bare en vanlig kamskjellstelefon. Modellen bruker, som den observante leser har fått med seg, operativsystemet Linux. Her har du en rekke multimediemuligheter. Medieavspilleren skal eksempelvis være av det avanserte slaget, med støtte for en rekke video og musikk-formater, og den innebygde nettleseren skal kunne håndtere fullblods hjemmesider.

Imponerende skjerm
Skjermen til E895 leverer en oppløsning på hele 320 x 240 piksler, i så mange som 262 tusen farger. Størrelsen på skjermen er på imponerende 2,2 tommer.

På utsiden har enheten fått en 1,3-tommers skjerm som viser 262 tusen farger over 128 x 108 punkter. I Norge har vi aldri sett verken en ytre eller innvendig skjerm som er i nærheten av det Motorola her kan tilby.

Motorola A780

En annen Linux-basert kamskjellstelefon fra Motorola er E780. For denne modellen har man satset på et mer spesielt design. Tastene er nemlig festet på utsiden av skjermdekslet til telefonen, og forsvinner når du vipper opp dekselet. Skjermen er egentlig bare et hull i lokket.

Når du bretter opp telefonen finner du en trykkfølsom skjerm, med en oppløsning 240 x 320 piksler. I denne modusen styrer man alle funksjoner i telefonen med en pekepenn. Når man trenger tastene klapper man bare dekselet sammen igjen.

A780 er også utstyrt med QuadBand-teknologi som åpner for bruk i alle verdens GSM-nett, inklusive det søramerikanske GSM850-nettverket. I tillegg har mobiltelefonen EDGE som gir overføringshastigheter tett opp mot det 3G kan levere i det vanlige GSM-nettet.

Motorola har utstyrt modellen med et kamera som kan ta bilder i 1,3 megapiksler. Dette er som nevnt den oppløsningen vi vanligvis får i butikken i dag så lenge vi styrer unna billigmodellene.

Enheten støtter selvfølgelig Blåtann. Operativsystemet Linux tilbyr i likhet med andre operativsystemer for smarttelefoner, en fullverdig nettleser for HTML. Videre har du også PDF-leser og lesere for Microsoft Office-filer. E-postleser er selvfølgelig også tilstede. Enheten støtter videre avspilling av både MP3 og radio.

Til lagringsplass har A780 rundt 48 MB minne. Minnet kan utvides ved hjelp av TransFlash-minnebrikker. Dette kan fort trenges når man har 1,3 megapiksels stillbildekamera som i tillegg kan ta videoklipp, samt en innebygget MP3-avspiller.

A780 er ingen revolusjon i utlandet. Men her i Norge kan vi foreløpig rett og slett ikke gjøre stort annet enn å gape høyt.

ZTE e3

ZTE er en kinesisk mobilprodusent som nok de færreste her til lands ha hørt om. Selskapet lanserte for kort tid siden Linux-telefonen e3. Dette er en kamskjellstelefon som imponerende nok har blitt utstyrt med trykkfølsom skjerm. Denne skjermen kan også vris rundt, i likhet med det vi har sett i blant annet Siemens SF65 og Nokia 6260.

Kameraet tar bilder i oppløsninger opp til 1,3 megapiksler, og har i tillegg autofokus. Det er også mulig å ta opp videoklipp på opp til 40 minutter.

Produsenten kan skryte av å ha utstyrt e3 med doble prosessorer, som sikrer høy ytelse (og strømslukende bruk). Linux som operativsystem har innebygde programmer som lar enheten spille det meste av mediefiler, blant andre MP3-lydfiler og videofiler av typen AVI og MPG. Telefonen har også fått Opera som standard nettleser.

Her i Norge har vi kun sett én telefon med autofokus i kameraet, nemlig K750i (og fra og med i dag W800i). ZTE e3 tar autofokus-funksjonen og legger i tillegg de doble prosessorene og den trykkfølsomme skjermen på skrytelisten.

ROAD S101

ROAD er en tysk produsent av trådløst kontorutstyr. Selskapet har nå produsert en svært uvanlig mobiltelefon, som vekker oppmerksomhet ved å fungere både som en mobiltelefon og som en PC.

Med første øyenkast kan enheten ligne på Nokia sin serie av smarttelefoner med fulle tastatur, 9300 og 9500. S101 har en størrelse på hele 128 x 60 x 25 millimeter, og veier så mye som 210 gram.

Gjenlukket fungerer telefonen som en helt vanlig, litt gammeldags mobiltelefon. Skjermen viser 102 x 65 piksler i to farger. Når du åpner telefonen får du imidlertid frem en imponerende stor skjerm på hele 640 x 240 piksler, så vel som et fullt QWERTY-tastatur.

Når spesifikasjonene begynner å ramses opp blir man ikke mindre imponert. Prosessorhastigheten er på 400 MHz. Minnekapasiteten er på 64 MB, i tillegg til at du kan utvide minnet.

Det mest imponerende av alt er imidlertid at enheten fungerer som en vanlig PC. S101 kjører nemlig på en standard Linux 2.6-kjerne, eller eventuelt en vanlig Windows-installasjon som vist på bildene voenfor. Med andre ord er det ikke noe problem å bruke alle dine kjente og kjære Linux-programmer på denne mobiltelefonen.

Linux i Norge

Linux i Norge
I Norge har vi hatt en solid utvikling av Linux på hjemme-PC-basis, og er faktisk nummer 9 i verden i antall Linux-brukere i forhold til folketall. Linux-markedet i Norge er med andre ord blant de mest utviklede.

Når det gjelder smarttelefoner ser vi et mye dystrere bilde. Selv om nordmenn trykker de mest avanserte telefonene til brystet sitt som aldri før, med Nokias Series 60-telefoner og Sony Ericssons P-serie som talende eksempler, er det ingen produsenter som har tatt skrittet ut og lansert en Linux-telefon på det norske markedet.

Det kan altså ta en stund til vi får se Linux-telefoner her til lands. Men når de en gang inntar det norske markedet får vi oss en fjerde konkurrent i smarttelefon-markedet, og vi gleder oss allerede. I mellomtiden er mang en god utenlandsk nettbutikk å finne på Google.

Les også
Palm OS går over til Linux-platform
Les også
Kinesisk Linux-telefon til Europa
Les også
Linux-telefonen som har "alt"
annonse