Tek.no

Nyhet

Mer gromglass fra Nikon

19 Aug 2010 15:51
annonse

Nikon slapp i dag også hele fire nye objektiver, hvorav tre er for fullformat.

Nikon AF-S Nikkor 85 mm f/1.4G

Nikons eldre versjon av dette objektivet er viden kjent som et svært, svært bra portrettobjektiv, og dersom den nye versjonen skal ha forbedret på dette, snakker vi om optisk snadder av aller høyeste klasse. Ingen stabilisator fant veien til dette objektivet, men autofokus skal i følge Nikon være mye raskere enn før, siden den nye versjonen har AF-S-motor. Nikons Nano Crystal Coating har det også fått, og ni avrundede blenderlameller skal sikre at bokeh-en i alle fall ikke blir dårligere enn før.

Siklefaktoren på dette objektivet er med andre ord ettertrykkelig til stede, og det skulle da også bare mangle: Veiledende pris blir nemlig kr 13990,-, og objektivet støtter selvsagt fullformat.

Nikon AF-S Nikkor 24-120mm f/4G ED VR

annonse

Nest dyrest i dagens lansering er et annet objektiv som Nikonbrukere har ventet lenge på, nemlig Nikon AF-S Nikkor 24-120mm f/4G ED VR. Veiledende pris blir kr 10190,-, men for det får man en god all-round-zoom med Nikons nyeste bildestabilisator og en forholdsvis god lysstyrke over det hele.

Nærgrensen blir på 45 cm, og også dette objektivet har ni avrundede blenderlameller for optimal bokeh. Med en vekt på 670 gram er dette tungt i forhold til manges kitobjektiver, men tatt i betraktning zoomomfanget og en fast største blender på f/4, er dette faktisk lettere per millimeter brennvidde enn Canons 24-105 mm. Det veier nemlig nøyaktig det samme, men har kortere brennvidde.

I likhet med Nikon AF-S Nikkor 85 mm f/1.4G vil også Nikon AF-S Nikkor 24-120mm f/4G ED VR benytte skrufilter med 77 mm diameter.

Nikon AF-S Nikkor 28-300mm f/3.5-5.6G ED VR

annonse

Skal man ut på tur og synes objektivet ovenfor er for dyrt eller har for kort tele, så slapp Nikon samtidig et alternativ, nemlig Nikon AF-S Nikkor 28-300mm f/3.5-5.6G ED VR. Optisk er det nok ikke like bra, men det har en tele som er over dobbelt så lang, og en pris som er et godt hakk lavere: Kr 8190,- blir veiledende pris på dette bobjektivet.

Også dette objektivet får ni avrundede blenderlameller og vil støtte fullformat, men blenderverdiene vil som navnet antyder være f/3.5 på vidvinkel og f/5.6 på tele. Nærgrensen blir 50 cm over hele brennviddeområdet, og dersom du skaffer deg dette objektivet i tillegg til de to over, trenger du ikke bytte ut alle filtrene dine med 77 mm diameter, for de vil passe også på dette olbjektivet.

Som reiseobjektiv er det imidlertid en ting som taler mot dette objektivet i forhold til den nye 24-120mm-zoomen: Det er tyngre. 800 gram veier det, men det er bare 130 gram mer enn objektivet ovenfor.

Nikon AF-S DX Nikkor 55-300mm f/4.5-5.6G ED VR

Har du crop-kamera og behov for en forholdsvis rimelig telezoom er du imidlertid ikke helt uten flaks i dag. I dag kom nemlig en ny Nikon AF-S DX Nikkor 55-300mm f/4.5-5.6G ED VR samtidig med de andre tre objektivene, og det til en betydelig lavere pris enn de andre: Kr 3590,- blir veiledende pris på denne zoomen, som altså ikke støtter fullformat.

AF-S-motor og bildestabilisator er imidlertid med også på denne, og vekten er ikke avskrekkende 580 gram. Også dette får ni avrundede blenderlameller, men filterdiameteren blir 58 mm og ikke de 77 som dagens andre lanseringer har. Nærgrensen blir 140 cm, så noe makroobjektiv er dette ikke, men siden nærgrensen er den samme i hele brennviddeområdet er det mulig å ta nærbilder med full tele, om beholvet skulle melde seg.

Alle objektivene blir tilgjengelige en gang i løpet av september.

Les også: Problemer med Nikon 24-70mm

Les også: Nikkor med øyne i nakken...

Les også: Rå telezoom blir råere

annonse

Les også