Til hovedinnhold

Enorm Tesla-oppdatering på vei – dette er nytt

Utrullingen av V10.0 har startet i USA.

Tesla

Tesla-biler har en hendig fordel over mange andre elbiler ved at programvaren i bilene kan oppdateres uten å måtte besøke et verksted. Programvaren lastes ned fortløpende via enten mobilnettet eller WiFi-tilkobling, og installeres når bilen er parkert.

Nå har den etterlengtede versjon 10 av programvaren – den største oppdateringen hittil – begynt å dukke opp i biler i USA. Trolig vil den globale utrullingen starte tidlig neste uke.

Vi har fått bekreftet av Tesla Norge at den såkalte «Smart Summon»-funksjonen som vil la deg tilkalle bilen når du står i nærheten av den, i første omgang kun vil være tilgjengelig i USA. Men det jobbes visstnok med at funksjonen også skal komme til andre markeder.

Dette er nyhetene i Version 10:

Ny kjørevisning

Oppdateringen får på plass en ny visualisering av bilen på midtkonsollen mens du kjører. Visualiseringen vil nå kunne vise flere forskjellige typer objekter rundt bilen din (tidligere dukket for eksempel containere opp som store lastebiler) og forskjellige typer veimerkinger.

I tillegg vil du kunne snu rundt på «kameraet» i 360 grader for å se rundt bilen på skjermen. Visningen vil gå tilbake til normalt etter et par sekunder. Nøyaktig hvordan du skal kunne bruke dette til noe nyttig er vi litt usikre på, spesielt når du kjører, men kanskje vi overser noe.

Bedre kart og navigasjon

Det finnes nå to nye valg i navigasjonsvinduet, kalt «Hungry» og «Feeling Lucky». Den første plukker ut en restaurant i nærheten av deg, og navigerer deg dit. Den andre navigerer deg til en tilfeldig severdighet i nærheten. Dette var for øvrig et forslag som kom fra en Tesla-eier på Twitter, som Elon Musk la merke til.

Tesla har også gjort det enklere å finne det du søker etter. Når du søker en destinasjon vil autofullføringen også inkludere avstand til forslagene den gir, og du skal kunne trykke på steder på kartet for å få opp tilhørende steders detaljer.

Skrur ned varslingslyd

En annen ny funksjon har fått det underlige navnet «Joe Mode», og skal også ha blitt foreslått av en Twitter-bruker.

Med Joe Mode aktivert vil lydvolumet på varslinger og andre lyder dempes. Ordlyden i oppdateringsteksten får det til å virke som at lyden fortsatt vil være den samme for sjåføren, men dempet i resten av bilen, for å unngå å irritere passasjerer.

Tesla-eieren som tipset om dette skal visst ha klaget på at barna hans våknet av at han aktiverte og deaktiverte Autopilot, som lager en slags bjellelyd hver gang.

Bedre sentry mode

Sentry Mode er Teslas sikkerhetsfunksjon som aktiverer alle kameraer og sensor rundt bilen hvis en potensiell inntrenger nærmer seg når bilen står parkert. Kameraopptakene blir tatt opp på en tilkoblet minnepenn, som du deretter kan se på i ettertid.

Nå rydder Tesla opp i mappestrukturen på minnepennen, og grupperer videoene som lagres på en smartere måte.

Det er imidlertid fortsatt ikke mulig å se på opptakene på den store skjermen i bilen.

Nytt spill (med kontrollerstøtte!)

Med Version 10 kommer også spillet «Cuphead – Tesla Edition». Spillet ble opprinnelig sluppet eksklusivt for Xbox One, men har nå altså kommet i Tesla-versjon. Spillet er det samme, men du får bare tilgang til den første delen av spillet – én øy med flere forskjellige brett.

Her ser du Cuphead i aksjon (0:40 i videoen).

Du kan spille sammen med sidemannen din, og for å kontrollere spillet kan du koble til Xbox One-kontrollere via USB. Spillet er kjent for å være uhyre vanskelig på Xbox One, så det blir spennende å se om de har beholdt vanskelighetsgraden i Tesla-versjonen.

Tesla Theatre: YouTube og Netflix

Med Version 10 vil europeiske Tesla-eiere få tilgang til to nye apper: YouTube og Netflix. Disse kan av naturlige grunner bare brukes når bilen er parkert, og vil dekke hele skjermen.

Teslaer er alltid koblet til mobilnettet via innebygde sim-kort, men du vil bare kunne bruke de to appene hvis du er koblet til et WiFi-nettverk. Denne begrensningen gjelder tilsynelatende ikke for de med «Early Access». Dette kan skyldes at dette er såpass få brukere at Tesla ikke har noe problem med å ta utgiftene knyttet til videostrømming over mobilnettet for dem, men det er neppe skalerbart til hele Tesla-flåten.

At løsningen krever WiFi-tilkobling setter imidlertid trolig en demper for brukbarheten for mange. Elon Musk har tidligere sagt at de skal begynne å installere WiFi-soner ved Supercharger-ladeplassene, men dette er ifølge Electrek ikke særlig utbredt ennå. Det kan imidlertid hende at lanseringen av Tesla Theatre vil fremskynde prosessen.

Karaoke i bilen

Enda en underholdningsfunksjon som kommer til Teslas biler er «Car-aoke». Dette er en egen applikasjon, tilsynelatende med en liste med spesifikke sanger, som du kan velge å synge til.

Du kan velge om vokalsporet skal spilles av mens du synger, eller om du bare vil ha instrumentalversjonen av sangen. Teksten vises i vanlig karaokeform på skjermen mens sangen spilles av, men dette gjelder bare hvis du står parkert. Er du ute og kjører kan du fortsatt synge karaoke, men da uten teksten.

Bedre blåtann

Mange kobler mobilen til bilen via Bluetooth, og nå blir slik strømming enda bedre. Den nye oppdateringen sørger for at man skal kunne gå gjennom spillelister direkte fra bilens berøringsskjerm, hvor man også skal kunne se albumgrafikk.

Det er også lagt til støtte for 48 kHz samplingsfrekvens, noe som skal kunne sørge for at musikken låter bedre.

Og litt til...

Andre småting i oppdateringen inkluderer en ny indikator på skjermen når du bytter fil og at dashcam nå kan lagre video fra bakre kamera. Vi har også fått en fremdriftslinje på skjermen når en programvareoppdatering lastes ned.

I tillegg skal mobilappen også oppdateres med mer funksjonalitet.

annonse