Til hovedinnhold

Aldersgrensen kan bli høyere for flere spill

Nå blir spill med elementer innen gambling ekstra fy-fy.

TellTale Games’ Poker Night 2 har PEGI 16. Nå ville den fått PEGI 18.
TellTale Games.

Den europeiske bransjeorganisasjonen PEGI har nå bestemt at alle titler som inneholder former for «opplæring i eller glamorisering av» pengespill skal ha en anbefalt grense på 18 år. Dette melder Medietilsynet.

PEGI (Pan European Game Information), som har organisert systemet for merking av dataspill i Europa siden 2003, har tidligere tillatt gambling også i spill med anbefalt aldersgrense på 12 og 16 år.

– Medietilsynet har jobbet for en høyere aldersgrense på denne typen spill, og ønsker dette tiltaket velkommen, uttaler direktør Mari Velsand.

Tilsynet mener at en høyere aldersgrense på slike spill kan bidra til å verne sårbare grupper som barn og unge. Som eksempler på spill trekker de frem poker, rulett og blackjack (tjue-ett).

Ikke tilbakevirkende kraft

PEGI

Den nye regelen for merking vil kun gjelde for nye spill. Spill merket med elementer av gambling som allerede er gitt ut og merket PEGI 12 eller 16, vil altså ikke plutselig få en høyere PEGI-merking over natten.

For spill som nærmer seg lansering, varsles det om at utviklerne har seks måneder på seg til å gjøre forandringer dersom det er ønskelig å unngå aldersmerkingen på 18 år.

For spill som inneholder mindre elementer av gambling vil jo dette kunne være en mulighet. Men i de tilfellene spillet faktisk er et «pengespill», vil det ikke være mulig å slippe unna 18 år som veiledende aldersgrense.

PEGI-merkingen blir benyttet av de fleste av de store aktørene, inkludert Microsoft, Nintendo, Sony og Google Play. Apple kjører dog sitt eget merkingsregime for spillene de har i App Store.

For ordens skyld: PEGI-merkingen er kun veiledende, og vurderingen opp mot hva som teller som gambling eller ikke har ingenting med «lootbokser» å gjøre.

annonse