Til hovedinnhold

Nå kommer det en standard for mesh-nettverk

Fremover vil produkter fra ulike leverandører kunne fungere sammen.

Mesh-nettverk har vært en av våre favoritt-nyvinninger i elektronikkbransjen de siste årene.

I stedet for å bruke én fattig ruter til å forsyne hjemmet med wifi-signaler, bruker mesh-nettverk flere «noder» plassert rundt omkring i huset som jobber sammen om å teppelegge alle kriker og kroker med wifi.

Proprietært system

Så langt har imidlertid mesh-systemene vært høyst proprietære. Kjøper du en TP-Link Deco M5, kan systemet kun utvides med nye Deco M5 – stikk motsatt av hvordan «vanlige» trådløse nettverk fungerer. Det blir det nå muligens en endring på.

Wi-Fi Alliance, som lager standarder for wifi-nettverk, har nemlig annonsert en ny standard for mesh-nettverk kalt EasyMesh. Denne skal gjøre det mulig for mesh-produkter fra ulike leverandører å fungere sammen.

Funksjonaliteten i nettverket vil bestemmes av hvilken enhet som brukes som hovednode/kontroller, og de øvrige aksesspunktene vil kun brukes til å forlenge rekkevidden.

Ingen store er med – foreløpig

AirTies har varslet at de vil sertifisere produktene sine etter EasyMesh-standarden. Bilde: Stein Jarle Olsen/Tek.no

Foreløpig er det imidlertid ingen av de store leverandørene av nettverksprodukter som har sagt at de vil bruke EasyMesh, og det vil muligens også bli en stor utfordring.

Sjansen for at Google åpner opp for at deres Google Wifi-system kan snakke med andre produsenters mesh-løsninger er sannsynligvis liten. Samtidig: Wi-Fi Alliance handler på vegne av sine medlemmer, så sannsynligvis finnes det en etterspørsel etter en slik standard.

Så langt er det kun AirTies av leverandørene som er ombord, en løsning vi likte veldig godt da vi testet den for et drøyt år siden.

EasyMesh-standarden støtter ellers både kablet og trådløs «backhaul», altså hvordan kommunikasjonen mellom de ulike nodene i nettverket foregår, og den har også støtte for å bruke en dedikert 5 GHz-kanal til denne trafikken, slik blant annet Netgear Orbi og Linksys Velop gjør.

Kan oppdateres

Markedsdirektør Kevin Robinson i Wi-Fi Alliance sier for øvrig til PC World at EasyMesh er implementert i programvaren, slik at det ikke er nødvendig å bygge nye systemer.

Det er imidlertid opp til produsentene selv å legge til EasyMesh-funksjonalitet i sine eksisterende produkter, sier Robinson.

annonse