Til hovedinnhold

Her er de, og de virker!

Se Michael J. Fox vise frem «Tilbake til Fremtiden»-skoene som knyter seg selv.

YouTube/Jimmi Kimmel Live

I går, 21. oktober 2015, var datoen Marty McFly reiste til i filmen «Tilbake til Fremtiden II» fra 1989. Derfor var det en tidsreise i flere retninger da vi i går tok en titt på 10 teknologier fra filmen som var Science-Fiction da, men som har blitt virkelighet nå.

Her er 10 teknologier fra 2015 i Tilbake til Fremtiden 2 - har de blitt virkelighet? »

En av tingene som vi var inne på, men som bare fikk et slags «nja» fra oss, var de kule, selvknytende Nike-skoene mange sikkert husker fra filmen. I går måtte vi bare rapportere at Nike lovte at skoene skulle lanseres innen utgangen av året, men Nike var raskere på pletten enn vi hadde trodd. Det som i 1989 var en fjern drøm for barn som slet med skolissene, har nå blitt til et par høyst virkelige sko. Og all den tiden vi har kastet bort på å lære å knyte skolissene...

Nå er de her, men i begrenset opplag

Sammen med Michael J. Fox Foundation (Michael J. Fox er skuespilleren som i sin tid spilte Marty McFly) lanserte Nike skoen Nike Air Mags i 2011. Rent utseendemessig så de ut som skoene fra filmen, men manglet den selvstrammende funksjonen som gjorde skoene i filmen så minneverdig.

Tidsnok til gårdagens fremtid (som nå er fortid), kunne Nike overrekke Michael J. Fox det første paret av den nye, oppgraderte versjonen, med fungerende, selvstrammende skolisser.

Som du kan se på videoen er skoene langt fra like raske som i filmen, og i stedet for et par raske «vrrr» lyder høres de ut som en skrumaskin som er i ferd med å gå tom for strøm. Samma det, de funker i alle fall, og ulyden kommer garantert til å få folk til å legge merke til skoene når du tar dem på, for hvis vi gjetter riktig kommer de til å bli dyre. Så hvis vi hadde kjøpt et par hadde vi jo helst sett at folk rundt oss fikk det med seg.

Skoene blir nemlig produsert i et begrenset opplag og auksjoneres bort våren 2016. Hvor stort opplaget blir og hvordan auksjonen holdes vil Nike komme tilbake til neste år, men forrige gang var opplaget på 1500 par og auksjonene foregikk på eBay.

Overskuddet går til Michael J. Fox Foundation, som har som mål å finne en kur for nervesykdommen Parkinsons sykdom.

Her ser du hele klippet fra Jimmy Kimmel:

Kan bli mer enn en gimmick

Skoene som Nike har presentert nå er utvilsomt ikke så mye mer enn som en litt gøyal «gimmick» å regne, og passer for folk som er veldig glade i «Tilbake til Fremtiden» og er villige til å betale en del for å vise det. Eller som virkelig vil imponere noen som er veldig glade i «Tilbake til Fremtiden».

Men ifølge Nike kan denne teknologien brukes til å lage sko som responderer bedre på brukerens bevegelser, og til enhver tid strammer der det trengs, for maksimal støtte og komfort, noe som igjen kan være en fordel for sportsutøvere. Det er i alle fall tanken, så får vi se hvordan det blir med resultatet.

Men Nikes sko er ikke direkte «smarte», det er derimot disse »

(Kilde: Nike, via Gizmodo)

annonse