Tek.no

Nyhet

Ville du latt denne «symaskinen» operere hjernen?

Elon Musks Neuralink har vist frem planene sine.

Neuralink
Finn Jarle Kvalheim
17 Juli 2019 17:30

Elon Musk har veldig mye rart for seg. Med Tesla og SpaceX på suksesslisten finnes satsinger som The Boring Company, et graveselskap som så langt har tjent mest penger på skyggeluer og «flammekastere».

Et annet av Musks prosjekter som fortsatt har en vei igjen å gå er Neuralink. Planen for selskapet skal være å gjøre kommunikasjonen mellom mennesker og datamaskiner mer effektiv - men frem til nå har vi ikke visst hvordan selskapet så for seg å gjennomføre dette.

Teknologien skal testes på mennesker

Det er New York Times som skriver om Musk-selskapets nye planer. Blant disse planene; en symaskinrobot som skal operere på plass elektrodene som kommuniserer med datamaskinen. Tilkoblet disse elektrodene sitter det en liten prosessor som styrer utvekslingen av informasjon mellom hjernen og det Neuralinken er tilkoblet.

Selskapet ser for seg å jobbe med testpersoner allerede fra andre halvår neste år.

Hvis de en gang når sine mål håper Neuralink å kunne utveksle store mengder informasjon raskt mellom hjernen og datamaskiner.

Frem fra skyggene

Elon Musk har investert 100 millioner dollar i Neuralink, og målet er å gjøre hastigheten i kommunikasjon mellom mennesker og maskiner langt høyere.

Frem til nå har selskapet vært hemmelighetsfulle med hvordan dette eventuelt skal foregå, og i en gjennomgang mandag denne uken forklarte de at de fortsatt har lang vei å gå, men at dette gir dem muligheten til å snakke mer åpent om hva de jobber med.

– Vi vil ha byrden av «stealth mode» av nakken så vi kan fortsette å bygge og gjøre ting som vanlige folk, for eksempel å publisere studier, forklarte sjef for Neuralink, Max Hodak.

Slik ser selskapet for seg at løsningen kan se ut når den er på plass.
Neuralink

Kan publisere studier

Såkalt stealth mode, som kanskje kan oversettes til skjult modus, er et vanlig fenomen blant nystartede teknologibedrifter som vil jobbe i en viss hemmelighet frem til de har en plan eller et produkt å snakke om. Formålet kan være ikke gjøre andre selskaper oppmerksomme på planen, eller rett og slett å utvikle den fullt ut i fred og ro.

Hvis Neuralink kan publisere sine egne studier kan de også samarbeide tettere med andre akademiske miljøer som jobber med tilgrensende teknologi og medisinsk forskning.

Kan hjelpe med syn og hørsel

Og det er i første omgang medisinsk bruk som er aktuell for Neuralink-tilkoblingen, som altså skal sys på plass i hjernen til brukerne. Der oppgir selskapet at de har støtt på et problem - drillen som må brukes for å bane vei for symaskinroboten som skal feste elektrodene:

– Én av de store flaskehalsene er at en mekanisk drill sender vibrasjoner gjennom hodeskallen, og det er ubehagelig. En laserbasert drill ville ikke være merkbar, forklarte Hodak.

Han og Elon Musk, som visstnok har vært delaktig i utvikling av teknologien, håper på at den skal kunne hjelpe folk med ulike problemer så som å få tilbake syn, hørsel eller mobilitet.

Selskapet er i hovedsak finansiert av Musk, men har totalt mottatt 158 millioner dollar. De er så langt nitti ansatte.

Når tomlene blir for trege

Vi skrev første gang om Neuralink i 2017. Den gang sa Elon Musk dette om planene for Neuralink:

– Du er allerede et digitalt supermenneske. Det som vil endre seg er grensesnittet – det å ha et høyhastighets grensesnitt til det digitale utstyret ditt. [...] Nå bruker vi to tomler. Det er utrolig treg kommunikasjon. Vi bør være i stand til å forbedre dette enormt med et direkte, nevralt grensesnitt, sa Musk i en uttalelse gjengitt hos WaitButWhy.

annonse

Les også