Nå har Fortnite på iPhone sluttet å oppdatere seg

Dette skjer om du vil spille nå som Apples blokkering er aktivert.

Om du ikke har lastet ned Fortnite tidligere, finner du det ikke på App Store lenger.

For to uker siden ble Epic Games superpopulære Fortnite fjernet fra Apples App Store på iPhone og iPad. Grunnen var at Epic Games introduserte en egen betalingsmekanisme i spillet som omgikk Apples standardløsning, som henter ut en plattformavgift på 30 prosent fra alle transaksjoner. Ifølge Apples vilkår for App Store er det ikke tillatt med egne løsninger.

Det er dermed ikke lenger mulig å hente ned spillet for iPhone- eller iPad-brukere som ikke har lagt det til i sin konto fra tidligere.

I går, 27. august, trådte også en annen blokkering i kraft. Da aktiverte nemlig Apple en sperre som hindrer Epic i å oppdatere Fortnite til nye versjoner for alle som har spillet.

Det betyr at alle som spiller Fortnite fra en Apple-enhet ikke får tilgang til den nye «kapittel 2, sesong 4»-oppdateringen som ble sluppet for alle andre i går.

Med Apples sletting av spillet fra App Store, og den påfølgende blokkeringen av oppdateringer til spillet, lurer mange på om de får fortsette å spille det på Apple-enhetene sine.

Vi meldte tidligere at dette trolig ikke ville være mulig. Heldigvis viser det seg at Apples blokkering ikke har tilbakevirkende kraft. Epic forteller, via MacRumors, at de ikke har noen såkalt versjonskontroll i spillet. Det åpner for at spillere som ikke får oppdatert Fortnite til sesong 4 vil kunne fortsette å spille på nett mot andre med Apple-enheter som også står fast på sesong 3.

Av andre begrensninger som har vært umulig å unngå for Epic er at spillere på iPhone og iPad ikke kan møte spillere på andre plattformer i kamp. I tillegg er «Battle Lab», Duo-spilling, «LTM» og såkalte «Quick Challenges» deaktivert.

Les også
Apple skal ha tjent nesten 3,2 milliarder kroner på Fortnite

Opphetet søksmål

Epic Games har gått til søksmål mot både Apple og Google for å ha fjernet appene deres fra sine respektive app-butikker. I en tilspisning forrige uke bestemte Apples seg brått for å også hindre Epics utviklere i å bruke deres utviklerverktøy til å holde den svært utbredte grafikkmotoren deres, Unreal Engine, oppdatert.

Denne avgjørelsen fikk imidlertid Epic en dommer til å legge ned et midlertidig forbud mot. Dersom Epics utviklere ikke får bruke Apples utviklerverktøy til å holde grafikkmotoren sin oppdatert vil svært mange utenforstående apputviklere lide.

Unreal Engine er brukt av hundrevis av programmer og spill, og er trolig den mest populære og mest tilgjengelige grafikkmotoren som finnes.

Og det er ikke bare små aktører som benytter seg av Epic Games’ grafikkmotor. Microsoft bruker for eksempel Unreal Engine for spillutvikling, og avgjørelsen ville ha rammet også dem hvis den hadde gått igjennom. Dette har de uttalt offentlig også, og har blitt en viktig støttespiller for Epic i rettssaken mot Apple.

Epic ønsket opprinnelig at dommeren som behandlet spørsmålet om grafikkmotoren også skulle hindre Apple i å utestenge Fortnite fra plattformen deres, men det ønsket ble avslått.

– Epic Games og Apple står fritt til å kjempe mot hverandre, men krangelen deres burde ikke skape kaos for de rundt dem, skrev dommeren i slutningen sin.

Les også
Kreative selgere tar 90.000 kroner for iPhone med Fortnite
annonse