Til hovedinnhold

Apple, Amazon, Google, Ikea og flere skal lage felles smarthjem-standard

Kristoffer Møllevik, Tek.no

Smarte dingser i hjemmet kan være perfekt for deg som vil gjøre livet litt enklere. Kaffen kan stå klar når du våkner opp, lyset kan automatisk endre seg med tiden på døgnet og robotstøvsugeren kan ta en runde i kjøkkenet når middagen er ferdigspist.

Men å sette opp alt riktig, og å få dingsene til å snakke sammen, kan være en frustrerende og vanskelig oppgave. Delvis fordi ikke alle snakker samme «språk». Nå skal flere av de største navnene i markedet gå sammen for å løse problemet ved å komme frem til en felles standard som alle dingsene deres skal kunne bruke.

Gigantene samles

Google, Amazon, Apple, Ikea og flere har laget en arbeidsgruppe kalt Connected Home over IP, som skal kontrolleres av Zigbee Alliance, hvor målet skal være å utvikle en ny, åpen smarthjemsstandard basert på Internettprotokoll (IP).

For sluttbrukere som oss vil det rett og slett kunne bety at dingser vil kunne fungere sammen enklere enn i dag. Det kan også være en stor fordel for utviklere som vil kunne gjøre utviklingen av nye produkter enklere, da standarden vil sikre at arbeidet deres vil fungere på tvers av flere enheter.

Andre medlemmer i Zigbee Alliance inkluderer Ikea, Samsung SmartThings og Signify (altså Philips’ lysavdeling), og alle skal være forpliktet for å bidra til å utvikle en kostnadsfri, åpen tilkoblingsstandard.

Foreløpig er det ikke sagt noe om tidsplan eller konkrete tiltak. Likevel er det et godt tegn at tre av de største spillerne innen smarthjem og taleassistenter, Google, Amazon og Apple, nå endelig snakker sammen.

annonse