Til hovedinnhold

Motorola bringer tilbake klapptelefonen med den foldbare Razr

Motorola lanserer Razr, en klapptelefon med foldbar skjerm.
Motorola
Stein Jarle Olsen

Igjen hadde ryktene rett: Motorola har lansert Motorola Razr, deres første forsøk på en telefon med foldbar skjerm.

Motorola har imidlertid valgt en noe annen tilnærming enn Samsung og Huawei, ved at den utbrettede skjermen ikke er stort større enn en hvilken som helst annen mobilskjerm i dag.

Du får dermed ikke en mobil som kan foldes ut til et nettbrett, men en mobil som kan brettes sammen til en...mye mer kompakt mobil.

Innerskjermen måler 6,2 tommer.
Motorola

Tydelig inspirasjon

Du husker kanskje den originale Razr? Den var en ikonisk klapptelefon som solgte 50 millioner enheter fra 2004 til 2006. Motorola sier de gikk gjennom en drøss ulike formfaktorer, størrelser og skjermkonfigurasjoner før de landet på ett som ikke er så ulikt den opprinnelige Razr-telefonen.

Telefonen har selvfølgelig en liten utvendig skjerm på 2,7 tommer som blant annet kan brukes til å vise varslinger, ta selfier og styre musikk når du har telefonen sammenklappet. Skjermen er av OLED-typen, har et sideforhold på 4:3 og en oppløsning på 600 x 800 piksler.

Bretter du den ut, åpenbarer den 6,2 tommer store (og altså foldbare) innerskjermen seg. Den har et sideforhold på ganske høye 21:9 og 2142 x 876 piksler.

Motorola Razr måler 14 millimeter tykk når den er foldet sammen, mot 6,9 millimeter i åpnet tilstand. Vekten er på 205 gram, altså omtrent midt mellom iPhone 11 Pro og 11 Pro Max.

Formfaktoren gir det som i praksis er en veldig kompakt klapptelefon.
Motorola/montasje

Ingen topp-prosessor

Som skjermoppløsningen kanskje antyder er ikke Razr noe spesifikasjonsmonster. Du får ikke mer enn Snapdragon 710, som er en god mellomklasseprosessor, men langt fra like kraftig som flaggskipet Snapdragon 855.

Snapdragon 710 sitter eksempelvis også i Nokia 8.1, som i skrivende stund koster 2.790 kroner i Norge. Du får imidlertid ganske solide 6 GB RAM og 128 GB lagring på Razr.

Operativsystemet er foreløpig Android 9 Pie, men siden hovedskjermen i praksis bare er en helt vanlig mobilskjerm, trengs det høyst sannsynlig ikke særlig med modifikasjoner for å få operativsystemet til å fungere på Razr.

Den originale Motorola Razr V3i fra 2004.

Lite batteri

Batteriet er dessverre ikke større enn på 2.510 mAh, noe mindre enn de fleste andre telefoner som er lansert i år. Huaweis P30 Pro har for eksempel et batteri på solide 4.200 mAh, og det betyr sannsynligvis at batterilevetiden på Razr vil være noe mager. Telefonen leveres i det minste med en 15 watts-lader.

Hovedkameraet er på 16 megapiksler (f/1.7), og vil jo også brukes til å ta selfier når du har telefonen sammenbrettet. Frontkameraet innvendig er på fem megapiksler (f/2.0).

Det blir spennende å se om Motorola har gjort arbeidet med sikring mot støv og skitt godt nok på Razr, slik at de slipper problemene Samsung hadde med Galaxy Fold.
Motorola

Kostbar fornøyelse

Du får altså ikke verken topp ytelse eller lang batterilevetid, og med det i bakhodet kan kanskje Motorolas varslede pris på 1.500 dollar (cirka 13.800 kroner om vi veksler direkte) fremstå som noe stiv.

Sammenliknet med de øvrige foldbare telefonene på markedet plasserer imidlertid Motorola seg betydelig under. Samsungs Galaxy Fold koster for eksempel 21.000 blanke kroner i Norge, mens Huawei har antydet rundt 22.000 kroner for sin Mate X.

I USA lanseres Motorola Razr i desember, mens Motorola skriver i en pressemelding at Razr vil lanseres i «utvalgte markeder i Europa» i januar 2020. Deriblant er Sverige og Danmark oppgitt, men ikke Norge.

Motorolas nordiske PR-byrå opplyser til Tek.no at Motorola foreløpig ikke har satt noen slippdato for Razr i Norge.

– Motorolas mål er selvfølgelig å være tilgjengelig i så mange markeder som mulig, men på nåværende tidspunkt er ikke planen fullstendig lagt for Norges del, skriver de.

annonse