Nyhet

Her er Samsungs nye modeller

Nye GSM-godbiter

Samsung kunne i dag vise frem tre nye modeller for GSM-nettet, blant dem oppfølgerene til to av Samsungs mest populære modeller til dags dato, D500 og E700. Modellene, som har fått navnene E720, D600 og i300, byr alle på elementer fra Samsungs hovedsatsning i det norske markedet, som det neste året vil være multimedia.

D600 - verdens beste telefon i ny dress
Det er mindre enn en måned siden Samsung D500 ble kåret til 'beste mobil for år 2004' på 3GSM-konferansen i Cannes i Frankrike. I dag kunne Samsung trekke sløret av oppfølgeren, som byr på en rekke forbedringer.

Noe vi virkelig savnet i vår test av D500 var plass til ekstra minnekort. Samsung D600 byr nettopp på dette, og kan friste med en TransFlash minneport. Denne kan ta kort i størrelser på opptil 512 MB, noe som burde holde til flust med MP3-filer såvel som bilder tatt med kameraet.

Kameraet i D600 kan ta bilder i oppløsningen 2 megapiksler, altså nesten den dobbelte oppløsningen av bildene man får tatt med D500. De ferdige bildene kan så sendes direkte til en skriver for utskrift med hjelp av både kabel og Blåtann. I tillegg kan man ta opp video i MPEG4-format, som så kan sendes som MMS eller overføres til en datamaskin.

Skjermen i D600 er trolig en av de beste vi har sett til dags dato. Man har presset inn en oppløsning på hele 240 x 320 punkter. Med en så høy oppløsning fremstår ikke bilder som kornete eller uskarpe, slik som de gjør på skjermer med lavere oppløsning. Med 262.000 fargers fargedybde og silkefin TFT-kvalitet på skjermen, får man rett og slett vann i munnen når man cruiser gjennom menyene på telefonen.

Fokus på lyd
Til tross for at de øvrige spesifikasjonene imponerer stort, ligger fokuset i D600 hovedsaklig på lyd. Først og fremst kommer dette frem i at D600 har stereohøyttalere med såkalt 3D-lyd. Sistnevnte betyr i grunn ikke annet enn at lyd kommer i ut i stereo og dermed kan gi en følelse av rom.

Når telefonen først har stereo-høyttalere, er det på sin plass at den også kan by på MP3-spiller. D600 kan spille av både MP3, AAC og AAC+ filer, noe som burde tilsi at man lett skal kunne overføre musikksamlingen til mobiltelefonen. Vi fikk forøvrig bekreftet at telefonen kunne spole i låtene, i motsetning til spilleren på D500, hvor dette ikke er mulig.

Ellers er det interessant å poengtere at D600 kan kobles direkte opp mot TV-en. Dermed kan man spille musikk, vise bilder og spille av videoklipp direkte på TV-skjermen. Denne muligheten kan komme svært godt med når man skal vise feriebildene til venner og bekjente, eller ønsker å spille av musikk på hotellrommet.

Vekten på 99 gram og størrelsen på 9,6 x 4,6 x 2,1 cm gjør for øvrig D600 omtrent jevnstor med forgjengeren D500. Telefonen kan trolig ventes ut på det norske markedet i løpet av tredje kvartal.

Samsung i300 - innebygget harddisk på 3GB
Neste nyhet ut i dag på dagens pressekonferanse var i300, som trolig vil bli førstevalg for de av oss med store lagringsbehov. Med en harddisk på hele 3 GB, har man plass til over 750 vanlige MP3-låter eller to DVD-filmer i DivX-format.

Per dags dato rommer de største minnekortene på markedet kun 2 GB, noe som gjør i300 til den desidert mest lagringsvennlige telefonen på det europeiske markedet.

Skulle ikke den innebygde minnekapasiteten strekke til, kan man også benytte minneporten, som tar kort av typen TransFlash. Dermed kan man plusse på ytterligere 512 MB om det skulle være nødvendig.

I tillegg til sin svære minnekapasitet, har i300 muligheten til å ta bilder med oppløsningen 1,3 megapiksler. Telefonen kan også ta opp og sende videosnutter i MPEG4-format, samt spille av videoklipp i formatene MPEG4 og WMV.

I likhet med D600, så har i300 stereo-høyttalere, slik at man lett kan gjøre telefonen om til et bærbart hjemmekino-anlegg når man er på hyttetur.

Bill Gates på plass
i300 kan bli den første Samsung-telefonen til Norge med Windows Mobile operativsystem. Windows Mobile er svært likt Windows for PC, og man har tilgang på både Outlook, Messenger, Media Player og andre formater man kjenner fra PC-ens verden. I tillegg kan man kjøre flere oppgaver samtidig.

Med tanke på proffbrukere kan det være viktig å poengtere at i300 både har Blåtann, infrarød og muligheten til å overføre via USB 2.0 kabel-tilkobling. Dermed kan man også koble til trådløse hodesett til telefonen.

E-post og MMS er selvfølgelig også på plass, i tillegg til skikkelig nettleser, som kan lese sider i HTML-format.


(Klikk for større bilde)

Et stort minus ved i300 er at den ikke har støtte for EDGE. Foreløpig virker det som Samsung har "glemt" å legge inn EDGE i samtlige av sine mer avanserte telefoner, mens Nokia og LG foreløpig er de eneste som tar teknologien på alvor. EDGE ville gitt en fire ganger så rask nedlastingshastighet som det i300 oppnår med GPRS klasse 10.

Vekten til i300 er tunge 130 gram, som fort kan bli en tung bør. Størrelsen er det mindre å si på. 11,3 x 4,8 x 2 cm er slett ikke mye for en telefon av dette kaliberet, og i300 er dermed på størrelse med en mellomstor Symbian-telefon.

Vi vet lite om prisen på i300, og Samsung nevnte heller ikke noe om når vi får se Samsungs nye Windows-mobil. Det er meget mulig at man fremdeles velger å holde smarttelefoner utenfor det nordiske markedet.