Nyhet

Er dette tidenes råeste mobil?

I8510 er en skyvetelefon.
En innebygget bevegelsessensor snur skjermbildet automatisk.
Telefonen er ikke spesielt stor i forhold til spesifikasjonslisten.

Nå er Samsungs nye teknobombe I8510 offisiellt lansert. Telefonen lekket ut for snart to uker siden.

Nykommeren har fått tilnavnet Innov8, og inneholder så godt som alle tekniske spesifiksajoner du kan ønske deg i dag, med unntak av trykkskjerm.

I8510 kjører Symbian OS med S60-menyer, slik som Nokias smarttelefoner. Likevel setter denne telefonen alt Nokia har laget i skyggen - i alle fall på papiret. For vi snakker virkelig om en telefon som overgår alt vi har sett hittil.

Du kan boltre deg i gigabyte

Foruten å ha 16 GB innebygget minne og støtte for Micro-SD-minnekort på inntil 16 GB, GPS, Wi-fi, super-3G, Edge og en 2,8 tommers skjerm, er den på toppen av det hele lommevennlig. I8510 måler 10,65 x 5,39 x 1,72 cm. Dette er mindre enn Nokias kommende flaggskip N96, med unntak av at I8510 er tre millimeter lengre.

Og det stopper ikke der. Kameraet utklasser N96 i antall megapiksler. Mens N96 har fem megapiksler har Samsung funnet frem skytset og installert et åtte megapikslers kamera. Åtte megapiksler i en mobil er muligens ikke noen god idé, siden bildebrikken nødvendigvis vil være liten og dermed gi dårlig bildekvalitet. Men på papiret ser det i alle fall imponerende ut.

Ingen blits

Dessverre har Samsung droppet å utstyre telefonen med ekte blits. Her får du kun to lysdioder til å lyse opp når det er mørkt.

Kameraet har imidlertid andre hyggelige funksjoner, som geomerking, bildestabilisator, panoramamodus, "Smile shot" som tar bilder når motivet smiler, og ansiktsgjenkjenning. I tillegg kan du ta opp video i 640 x 480 pikslers oppløsning med 30 bilder i sekundet, eller 120 bilder i sekundet i 320 x 240 piksles oppløsning slik at du kan lage "slow motion"-video.

Innebygget mus

I8510 har også bygget inn en bevegelsessensor som skal sørge for at skjermbildet snur seg i den retningen du holder telefonen. Den har dessuten en slags "touch pad"-mus som du finner på bærbare PC-er og Samsung I780. Denne er plassert på midterste menytast, og lar det navigere i menyene bare ved å dra fingeren over.

For tilkobling har telefonen som nevnt både Wi-fi og super-3G. Sistnevnte støtter hastigheter på inntil 7,2 Mbps og bruk i 3G-nett i både 900 MHz-båndet, og 2100 MHz-båndet som vi bruker her i Norge.

Skal du koble til PC-en kan du benytte deg av både Bluetooth 2.0 og USB 2.0 Full Speed, som sørger for raskt overføring av filer.

Skikkelig musikktelefon

I8510 har også innbygget utgang for 3,5 mm minijack-plugg, slik at du kan koble til ditt eget hodesett. Det kommer nok godt med hvis du skal fylle internminne og minnekort til randen med musikk. 32 GB tilsvarer nemlig omtrent 8000 sanger i grei MP3-kvalitet.

Blir du lei musikken finner du en FM-radio med RDS også.

Telefonen har også noe Samsung kaller DNSE (Digital Natural Sound Engine) som skal produsere bedre kvalitet på lyden og kunne gi den en kringlydeffekt. Det ble tidligere spekulert i om telefonen støtte 5.1-kanalers kringlyd, men dette ser ikke ut til å stemme.

Hvor bra blir batteriet?

Med såpass mye teknologi under panseret gjelder det å ha et batteri som klarer brasene. Samsung har utstyrt I8510 med et batteri som har en kapasietet på 1200 mAh. Det er ikke noen overraskende høy kapasitet, blant annet har Nokia N95 8GB et tilsvarende batteri. Samsung I8510 skal klare fem timer tale i 3G-nettet, og har en hviletid på i underkant av 14 dager.

Selv om det er lett å bli blendet av alle de tekniske finessene, er det fortsatt noe som mangler på telefonen: Skjermen er lavoppløst med sine 240 x 320 piksler, telefonen mangler støtte for mobil-TV, minijack-utgangen er plassert på siden av telefonen, den ser ikke ut til å ha standard USB-tilkobling og vi er skeptiske til bruken av "touch pad"-mus i et menysystem som ikke har muspeker.

Overgår Nokia

Nokia blir uansett grundig forbigått av Samsung på "sin egen" plattform S60. Nokia har også ett og annet å lære av sin koreanske konkurrent når det kommer til lanseringer. N96 ble lansert allerede for snart et halvt år siden og er ennå ikke å få kjøpt. I8510 derimot er nettopp lansert, og kommer i salg i Europa allerede i august.

Når telefonen kommer til Norge og hva prisen blir er fortsatt ikke kjent. Vi regner dog med at det ikke blir billig.

Les mer om Samsung I8510 i prisguiden »

(Kilder: allaboutsymbian.com, mobileburn.com, pressemelding)

Les også
Venter du på Samsung I900?
Les også
Denne har plass til to SIM-kort
Les også
Gjør andre mobiler gammeldagse
Les også
Ny designduo fra Samsung
Les også
Samsung U900 Soul
annonse