Til hovedinnhold

Amobil forklarer: Minnekort

Hvis du bruker mobilen din til multimedia, som musikk, bilder eller video, irriterer du deg kanskje over at minnet på telefonen din blir fylt opp alt for fort. En løsning på problemet kan være å kjøpe et nytt minnekort.

Minnekortet er en liten sak du stikker inn i mobilen, og som rommer en hel del ekstra bilder, videoer eller musikkfiler.

I prisguiden finner du en oversikt over alle mobiler med støtte for minnekort.

Hvilken størrelse bør du ha?
Minnekort har ofte fra 34 MB minne og opp til 2 GB (2048 MB). Spekteret i minnekapasitet er altså stort. Hvis du bruker mobilen din til å ta bilder, så vel som vanlige telefonfunksjoner, har du ikke bruk for veldig stort minne. Selv telefoner med godt kamera tar bilder på rundt en halv megabyte per bilde.

Hvis du bruker telefonen din til å høre på musikk blir saken annerledes. En musikkfil opptar gjerne 4 MB av telefonminnet ditt, dersom den er i middels kvalitet og varer i fire minutter. Er du glad i musikk klarer du ganske kjapt å fylle opp et minnekort på 32 MB, og det kan være lurt å kjøpe et større.

Videofilming med mobilen krever også mye minne. En videosnutt på et halvt minutt spiser omtrent 3 MB av minnet ditt dersom videoen er i middels kvalitet.

Trenger du minnekort?
Hvis du skal kjøpe deg et nytt minnekort er det ikke bare å velge og vrake. Minnekortet må nemlig støttes av mobilen din, og det finnes en rekke standarder.

M2-kort
Disse brukes ofte i nye Sony Ericsson-telefoner. I dag kan du kjøpe M2-kort i størrelser opp til 1 GB, men et kort på 2 GB er lansert.

Telefoner som støtter M2-minnekort >>
M2-kort i prisguiden >>

MicroSD-kort
Disse brukes av flere produsenter i en lang rekke telefoner. Kortene kommer i størrelser opp til 2 GB, men et kort på 4 GB er lansert.

Telefoner som støtter MicroSD-minnekort >>
MicroSD-kort i prisguiden >>

MiniSD-kort
Disse kortene brukes ofte i litt smartere telefoner fordi kortet er en del større enn MicroSD. Du finner kortene i størrelser opp til 2 GB.

Telefoner som støtter MicroSD-minnekort >>
MiniSD-kort i prisguiden >>

Memory Stick Duo
Sony Ericsson-telefoner bruker ofte denne typen minnekort, sammen med en hel haug med Sony-produkter. Kortene får du kjøpt i størrelser opp til

Telefoner som støtter Memory Stick Duo-minnekort >>
Memory Stick Duo-kort i prisguiden >>

MMC-kort
MMC-kort brukes ofte i eldre Nokia-telefoner. Disse får du kjøpt i opp til 4 GB. Enheter som kan lese SD-kort kan som oftest også lese MMC-kort, men er ikke alltid beregnet til det.

Telefoner som støtter MMC-minnekort >>
MMC-kort i prisguiden >>

SD-kort
PDA-er og PDA-telefoner har ofte en tendens til å støtte SD-kort, noe det finnes flere grunner til. For det første kan du i skrivende stund få kjøpt SD-kort i opp til 4 GB. For det andre kan minnekorthullet på telefoner som støtter SD-kort også brukes til andre ting. For eksempel får du kjøpt Wi-Fi-kort som du kan stikke rett inn i SD-hullet.

Telefoner som støtter SD-minnekort >>
SD-kort i prisguiden >>

Compact Flash-kort
Disse kortene brukes ikke i mobiler, men enkelte PDA-er har likevel et hull for Compact Flash-kort. Kortene er kjente for å kunne lagre i høy hastighet, og finnes i store størrelser. I dag kan du kjøpe de i opp til 8 GB i butikken. Samsung har imidlertid lansert slike kort i opp til 64 GB.

Compact Flash-kort i prisguiden >>

Hvor raskt minnekort?
Et spørsmål med minnekort er ofte hvor raske de trenger å kunne lagre data. Når du filmer trenger nemlig minnekortet å kunne lagre dataen raskt. Compact Flash er kongen på haugen her, og kan lagre i opp til 40 MB sekundet.

Det er vanlig å filme med et kompaktkamera i 3 MB per sekund, og da trenger du et minnekort som støtter dette for å ikke tape kvalitet i videoen.

Når du handler minnekort til mobilen har imidlertid ikke hastighet noe å si. Videoen du tar med mobilen lagrer omtrent 100 kB per sekund, altså omtrent 0,1 MB. Det klarer selv de tregeste minnekortene å holde følge med.

annonse