Til hovedinnhold

Datasenterproblemer i sikte?

Gartner Group spår at 2010 blir et år der datasenterutfordringene fortsetter. 

  • Høyere energikostnader
  • Utfordringer å se sammenheng mellom servere og datasenterkostnader
  • Utnyttelse av plass

Selv om Norge foreløpig har vært noe mer bortskjemt enn en del andre fremtrende IT-land, har også problemene begynt å bli fremtredende her hjemme.

Det finnes i dag flere kommersielle datasenterlokasjoner som er  fylt opp maksimalt og man sliter med å finne balansen mellom antall U og kjøling. Mange tror eksempelvis at det bare er å fylle opp et 42U rack til randen med "bricks" eller "blades", men dette begrenses av kjøle- og strømkapasitet. I mange tilfeller betyr dette at skapet bare kan fylles 30-50 prosent.

Mange bedrifter vet ikke i dag den relle og totale kostnaden av å sette inn en 2U-server og dette vil man på sikt bli straffet for. Dette er kostnader man kan dele opp i plass, energi, fysisk administrasjon, infrastrukturredundans (eks. KVM, powerswitch, nettverk, strøm, ups, aggregater) og når man legger på software blir bildet enda mer komplekst.

Tidligere i år rapporterte Gartner også at virtualiseringstrenden biter mange i halen fordi man har virtualisert opp for mange servere, uten å tenke på konsekvensene rundt administrasjon. Dette er naturlig nok aktuelt i de tilfellene man har brukt en hypervisor som ikke har gode administrasjonsverktøy eller mangler noe så enkelt som "patch management"-verktøy for operativsystemet.

Samtlige av disse problemene er gjeldende uansett antall servere, men de blir lettere å se når tallet overstiger 50-100. For de som sitter med hundrevis av fysiske servere og tusenvis av VM-er er dette stort sett utfordringer som man støter på og diskuterer nesten hver eneste dag.

(Kilde: Internetnews)

annonse