Til hovedinnhold

Strømsluk av de sjeldne

For hver ny telefon jeg får inn til testing, føler jeg at jeg må besøke strømpluggen litt oftere. Før kunne jeg vente noen dager mellom hver gang jeg satte telefonen min til lading. Nå må jeg alltid plugge telefonen i laderen før jeg legger meg, for ikke å risikere en død telefon på jobb neste dag.

Problemet er ikke at mobilbatteriene har blitt svakere. Om jeg ser på dataarket til min seks år gamle proffmodell, Nokia 6210, oppgis det en taletid på 5 timer og en hviletid på 12 dager. Dagens slager i samme serie, Nokia 6230i, har nøyaktig like gode tall (1). Og den er både mindre, lettere og har fargeskjerm.

Dårlige mål
Men er egentlig hviletid og taletid så beskrivende for hvor lenge man kan bruke mobiltelefonen? Taletiden forteller meg kun hvor lenge jeg kan prate i telefonen uten stans. Hviletiden viser hvor lenge telefonen kan ligge og slenge i en skuff. Ingen av delene er særlig beskrivende for måten jeg bruker mobiltelefonen min på.

Produsentene har jo for lengst slått fast at en mobiltelefon er mye mer enn en telefon. Vi skal bruke den til å ta bilder med, høre på musikk og spille av video. Gjerne samtidig som vi surfer på nettet, og fører samtaler over det trådløse hodesettet vårt. Er det ikke da litt merkelig at vi ikke får vite noe om hvor lenge telefonen holder ut slik bruk?

Sannheten er at det er triste tall. Bare det å ha blåtann aktivert spiser en god bit av batterilevetiden din. Mobilkameraet formelig sluker strøm. Og en videosamtale tømmer batteriet på 1 time og 30 minutter - da under de mest optimale forhold, med et fulladet, fint brukt batteri. (Sony Ericsson W900i)

At dagens mobiltelefoner er så kortlevde som dette, er det dessverre ikke alle som vet. Produsentene har nemlig ikke vist særlig interesse for å dele tallene med oss.

Hysj
Det er ikke vanskelig å finne gode måletall for batterilevetid. Kameraprodusenter forteller oss hvor mange bilder du kan ta med kameraet på en lading. Mp3-spiller-produsentene oppgir hvor mange timer du kan spille musikk før du må lade opp igjen.

Slike tall er det dessverre ingen tradisjon for å oppgi i mobilbransjen. Nokia holder stort sett leppene tett igjen, det samme gjør Motorola og BenQ-Siemens. Det finnes ikke en eneste brosjyre eller nettside fra de to sistnevnte produsentene som kan fortelle deg spilletid eller antall bilder per lading, selv ikke for telefonene som markedsføres som musikkspillere og kameraerstattere. Nokia oppgir på sin side ikke videotaletid.

Sony Ericsson er ett av få hederlige unntak. Produsenten har alltid oppgitt spilletiden til Walkman-telefonene sine, og videotaletiden til 3G-telefonene sine. Samsung har også gått ut med spilletiden på flere av sine musikktelefoner. Det er et eksempel flere mobilprodusenter burde følge. Vi er leie av å måtte forholde oss til batteritall fra Slaraffenland.


Øystein W. Høie
Ansvarlig redaktør

-------

1) Det eneste som har forandret seg, er måten tallene blir vist frem på. I de tider da 6210 toppet salgslistene, var det kutyme i mobilbransjen å oppgi taletiden som et intervall. Nå får vi kun vite den beste taletiden, fra eventyrlandet der alle har full dekning og aldri bruker telefonen til annet enn å ringe med.

6210: 2t 50 min - 5t 10 min
6230i: Opp til 5 timer taletid

annonse