Til hovedinnhold

Betal brusen med minnekortet

Husker du da mobiloperatørene mente at betaling av varer og tjenester via mobiltelefonen var fremtiden? Fagre spådommer til tross, har du nok kanskje ikke kjøpt og betalt spesielt mange flasker brus med mobilen de siste årene. Dette skal nå endres, skal vi tro SanDisk og Philips, som har tenkt til å bygge betalingsløsninger rett inn i mobiltelefoner.

Hittil har betaling med mobiltelefonen vært basert på at du henter ned vareutvalg og sender betalingsinformasjonen din avgårde over mobilnettet. Du må taste inn en kode, sende den som SMS, og trekkes deretter på neste telefonregning. Deretter står du med en flaske cola eller hva det måtte være i hånda.

Men se for deg dette scenarioet på bussen en tidlig morgen i rushtiden. Om hver enkel passasjer skal gå igjennom denne prosessen, ville det tatt lang tid å få alle passasjerer med. Dermed er det fortsatt klart mye mer praktisk å betale med et busskort, siden dette er kjapp betaling. Men hva om du kunne betalt like kjapt med mobilen?

Trådløst via minnekort

SanDisk og Philips skal gå sammen om å integrere såkalt kontaktløs betaling via RFID i minnekort. I praksis skal Philips´radiosendere settes inn i SanDisks minnekort. Dette åpner for at du rett og slett bare holder mobiltelefon med minnekort inntil en kortleser, som trekker penger fra kontoen din. Teknologien kalles NFC (Near Field Communication), og er en måte å overføre informasjon trådløst over veldig korte avstander.

SanDisk og Philips mener de vil gjøre det enkelt for mobiloperatører, myndighetene og andre som vil selge deg varer og tjenester å starte opp tjenester som er tilpasset kontaktløs betaling. Din identifikasjon ligger i minnekortet, og du trenger dermed ikke en spesiell mobiltelefon eller dyrt ekstrautsyr. I tillegg vil du kunne bruke de nye minnekortene på samme måte som før.

Denne løsningen ligner veldig på Visas trådløse bankkort, som vi trolig vil få se i løpet av året. Om taxier, busser og butikker støtter RFID-baserte løsninger, trenger du ikke lenger å tenke på om kortet ditt er avmagnetisert, du trenger ikke å huske PIN-koder, og betaling vil gå raskere.

Ulempen er at et slikt betalingssystem kan misbrukes. Visa har sagt at de vil begrense misbruk ved kun å tillate beløp opp mot rundt 120 kroner. Om dette blir tilfellet med de nye minnekortene gjenstår å se.

Du kan lese mer om de trådløse Visa-kortene i artikkelen "Betal trådløst i år", og mer om RFID og NFC i artikkelen "RFID - livet på en brikke."

(Kilder: Pressemelding, Computerworld.no, Mobilemag.com)

annonse