Nyhet

Tesla bryter ny rekkevidde-barriere med Model S

Får en rekke forbedringer.

Tesla har nå lansert en ny utgave av Model S som bryter 400 miles-grensen for rekkevidde etter den strenge amerikanske EPA-standarden. Den nye Long Range Plus-utgaven byr på en rekke forbedringer som har resultert i 402 miles (647 kilometer) mellom besøkene til ladestasjonen, melder Electrek.

Tidligere utgaver av Model S har vært nære denne grensen, med en oppgitt EPA-rekkevidde på 391 miles (629 kilometer). Long Range Plus er foreløpig kun tilgjengelig i USA, mens den «vanlige» Long Range-modellen som selges i Norge har en rekkevidde etter den europeiske WLTP-standarden på 610 kilometer.

Fire avgjørende endringer

Den nye Long Range Plus-utgaven av Model S har fått fire endringer som gjør at rekkevidden nå strekker seg mer enn 400 miles.

1. For det første har bilen blitt lettere. En rekke løsninger fra den nyere Model 3 og kommende Model Y er nå overført til Model S, som altså gjør den lettere. Blant annet er produksjonen av setene nå standardisert, samtidig som de bruker materialer med lavere vekt i batteripakke og drivlinje.

2. Den nye bilen får i tillegg nye felger og dekk som hjelper til med å øke rekkevidden. Blant annet er det mindre «aerodynamisk brems» i felgene. I tillegg har nye dekk lavere rullemotstand enn før, og totalt utgjør den nye hjulpakken to prosent forbedret rekkevidde.

3. Tesla har også gjort endringer på drivlinjen. De har byttet ut den mekaniske oljepumpen til fordel for en elektrisk pumpe for å øke presisjonen i smøringen av bilen så det blir mindre friksjon når du kjører. Det er også gjort endringer i girkassen, og totalt gir dette deg rundt to prosent forbedring på rekkevidde.

4. Selskapet har også forbedret regenereringen av energi når du bremser. Regenereringen skal nå fungere ved lavere hastigheter og gi mer energi tilbake til batteriene. En ny funksjon kalt Hold skal gjøre det mulig å bremse helt til stopp når man slipper gasspedalen.

Den nye Long Range Plus-modellen er altså kun å få på det amerikanske markedet. Teslas kommunikasjonssjef Even Sandvold Roland bekrefter til Tek.no at den nye rekkeviddekongen kun er lansert over dammen. Den oppdaterte rekkevidden vil gjelde for alle Long Range Plus-modeller, også de som allerede er solgt, skriver Tesla på egen blogg.

Best i rekkevidde-test

Motor og NAF gjennomførte for øvrig nylig en omfattende rekkeviddetest i Norge, og denne testen var det nettopp Tesla Model S som gjorde det aller best. Her ble det tynet ut hele 645 kilometer med rekkevidde før bilen takket av.

Foruten Tesla, som tok de tre første plassene, har også Hyundai Kona vist seg å ha god rekkevidde i praksis, etterfulgt av Kia sin e-Niro. Alle bilene i testen slo faktisk også den oppgitte WLTP-rekkevidden, enkelte med store marginer.

Det er verdt å merke seg at modeller som blant annet Ford sin kommende Mustang Mach-E også er ventet å få en solid rekkevidde. Også her er den største batteripakken oppgitt å gi deg rundt 600 km WLTP-rekkevidde

annonse