Tek.no

Nyhet

– Tidenes raskeste nettopplevelse

Vi ble blåst av banen av Telenors 5G.

5G på en kraftmobil som Huawei Mate Xs er en imponerende opplevelse.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
Finn Jarle Kvalheim
7 Mar 2020 06:00

Det har blitt snakket mye om 5G-ens herligheter de siste årene. Alt skal bli raskere. Vi skal få en hel gigabit i lomma, og det skal bli slutt på forsinkelser. Kanskje blir det til og med bedre enn kablet nett?

5G er ikke åpnet opp for folk flest i Norge ennå, men med et par 5G-telefoner på rappen innom til test spurte jeg Telenor pent om jeg kunne få prøvekjøre nettet deres. Huawei Mate Xs og eventuelt Samsungs Galaxy s20 Ultra fikk være prøvekaniner.

Etter noen få dager i spenning kom endelig beskjeden fra verdens niende største mobiloperatør; nå har vi skrudd på 5G på SIM-kortet ditt.

Alt lå til rette.

Spenningen var stor da jeg gikk av t-banen på Nationaltheateret stasjon og dette symbolet dukket opp på mobilen.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Null forsinkelse

Det er først og fremst to lovnader 5G skal innfri når det etter hvert åpner. Rask responstid, eller lav «latency» om du vil, og høy hastighet. Det har blitt sagt at forsinkelsene kan bli så lave at man faktisk kan gjøre høyintensitetsgaming så som Fortnite og Overwatch på nettet uten å ha noe handicap mot kablede linjer.

I målingene våre klarte vi å få ned i 8 millisekunder forsinkelse, noe som er betydelig bedre enn det beste dagens 4G-linjer kan levere. Potensielt kan 5G også bli enda litt raskere, men under 10 millisekunder er definitivt «innafor», når 4G gjerne ligger på fra 20 til 40–50 millisekunder.

Talentløs som jeg er i kompetitiv gaming bar turen inn i nettleseren i stedet for et spill da jeg endelig fikk 5G-symbolet opp på mobilen. Overraskelsen ble stor da jeg fikk se akkurat hvor stor forskjell 5G kan gjøre.

På morgenkvisten var alt som het forsinkelse borte. VG.no bare falt umiddelbart inn i nettleseren uten den lille forsinkelsen mens man venter på respons fra nettet. Jeg har aldri sett på makan - ikke engang i WiFi-en på jobb eller fiberet hjemme.

Adresse. Enter. Ferdig.

Beklager, en feil oppstod. Prøv å spill av videoen senere
Feilkode: 15000

Tek tester 5G i Oslo: Så bra er det egentlig

Vanvittig båndbredde

Hastighetene med Telias 4G+ i samme område makset ut på oppunder 100 Mbit/s. Hos Telenors nettverk gikk det betydelig fortere; her var vi langt forbi 200 Mbit/s på det vanlige nettverket.

Men ingenting klarte å slå 5G-en. Gjennom flere omganger i løpet av dagen fikk vi målinger på over en halv gigabit per sekund. På sitt heftigste var vi oppe i 760 Mbit/s - det er ganske nærme den gigabiten man gjerne snakker om for 5G.

Vi kjørte riktig nok bare testen fire ganger, i tillegg til en avbrutt test da mobilen et kort øyeblikk mistet kontakt med 5G-nettet. Ved disse hastighetene spiste Speedtest opp velvoksne én gigabyte av mobildatakvoten min per gjennomgang.

Foreløpig bare et testnett

Dette er foreløpig et testnett som ikke er åpnet for allmenn tilgang, og Telenor endrer på innstillingene fortløpende.

Med flere mennesker i Oslo sentrum utover dagen ble ikke resultatene like spenstige og tydelige da vi var ute og filmet, men 5G-telefonen hadde fortsatt konsekvent den korteste forsinkelsen og de høyeste hastighetene av de tre telefonene vi tok med oss ut.

Imponerende stabilt

Det var også imponerende stabilt. Kun én gang fikk vi et lite hopp mellom teknologier da vi sto i Oslo sentrum. Vi har blitt advart av flere involverte om at dette slett ikke er ferdig ennå, og at dette er i en fase der vi kan oppleve ustabilitet.

Av slik oppførsel er det eneste vi har merket at mobilen bruker ganske lang tid på å bytte mellom 4G og 5G, og det ene utfallet i løpet av periodevis tung bruk denne fredagen.

Av våre to 5G-telefoner er det på nåværende tidspunkt bare Huaweis som faktisk har programvaren som kreves for å koble til Telenors 5G. Galaxy S20 Ultra vil få slik støtte i en oppdatering senere, og Samsung var for skeptiske til ytelsen til å oppdatere mobilen. Dermed er bare Huaweis modell prøvd på nettet så langt - og vi kan ikke si annet enn at både den og Telenors nett imponerte opp mot forventningene.

annonse

Les også