Tek.no

Nyhet

Nå funker Netflix på Huawei-mobiler

Huaweis flett nye P40 Pro kunne ikke kjøre Netflix bare for noen dager siden. Nå kan den det. Timingen kunne knapt vært bedre, med vårsol og reiseforbud er det mange som ser dokumentarer om Tiger-eiere for tiden.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
Finn Jarle Kvalheim
31 Mar 2020 17:00

Det er mye som skal på plass før Huaweis nye Google-frie telefoner har appstøtten vi forventer. Det handler både om de største og viktigste appene, såvel som mindre og mer lokalt viktige apper som billettløsninger til bussen. For få dager siden dukket Snapchat opp i App Gallery, og nå er det Netflix som ser ut til å ha åpnet opp for bruk på Huaweis telefoner.

I sin siste versjon av appen fungerer den nemlig på P40 Pro, der alle tidligere utgaver nektet å starte skikkelig. Nå er det ingen feilmeldinger og både innlogging og avspilling av video fungerer som det skal.

Det må likevel legges til at videoer ikke ser ut til å støtte HD-avspilling i appen.

Oppdatert 1. april 2020: I aller siste versjon fungerer ikke appen lenger på P40 Pro. Versjonen som fungerte hadde ligget ute en drøy uke fra 21. mars. Antakeligvis vil akkurat den versjonen fortsatt fungere en liten stund til, men utgaven du laster ned rett fra Netflix’ sider vil ikke fungere.

Dermed kommer Netflix i tillegg til strømmetjenestene Amazon Prime Video og Viaplay som allerede fungerer fint på Huaweis telefoner, selv om ingen av de tre så langt er å finne i App Gallery. Netflix kan man laste ned installasjonsfilen til rett fra Netflix.com, mens Viaplay og Prime Video eventuelt må hentes ned gjennom tredjeparts appbutikker så som APK Pure.

Ordknapp strømmetjeneste

Vi kontaktet Netflix’ pressetjeneste her i Norge, og de kjenner ikke til hvorfor dette nå har endret seg. Men de sier likevel at Netflix-appen ikke vil bli tilgjengelig i Huaweis App Gallery-butikk.

Det er vanskelig å vite akkurat hva dette betyr. Heller ikke Huawei ønsker å kommentere hva som er årsaken til endringen.

Tidligere har vi sett enkelte tjenester og apper fungere før de har sluttet å fungere igjen. Det er uklart om det er en overhengende fare også for den amerikanske strømmetjenesten. Det skal imidlertid sies at tjenesten i lengre tid har jobbet med et bytte av videostandard og at de begynte å rulle ut løsningen i Android-appen sin nå i februar. Det kan være en del av forklaringen på at appen nå virker.

Den nye AV1-løsningen skal være tyngre å avkode, men også databesparende.

Les også
Nå skrur Netflix ned kvaliteten

Plassbesparelser og Google-DRM

Den databesparelsen kan også komme godt med i disse krisetider. For samme kvalitet 4K og HDR-video skal AV1-kodeken kunne bruke 25 prosent mindre plass. Nylig annonserte nettopp Netflix at de skrur ned datamengdene og videokvaliteten noe innenfor Europa, og mente at den totale datatrafikken skulle jekkes ned med 30 prosent.

Et annet viktig element i denne sammenhengen, er at AV1 er en åpen kodek som er fritt anvendelig og kostnadsfri for alle som vil bruke den. I Alliance for Open Media, gruppen bak AV1-kodeken, finner vi blant annet Netflix, Apple og kinesiske Tencent.

Netflix har så langt brukt den Google-eide sikkerhetsteknologien Widevine, som støtter eldre kodeker og ikke er en del av AV1-prosjektet.

Det er høyst usikkert hva slags rolle AV1-overgangen spiller i her, om noen, men et slikt kodekbytte er en ganske omfattende endring som setter ulike krav til avspillingsutstyr og app enn tidligere. Og kan dermed være av betydning for om Google-frie dingser så som Huaweis nye telefoner er i stand til å spille av innholdet. Det sagt oppgir DRM Info-appen at det er grunnleggende Widevine-støtte på telefonen (Widevine level 3). På andre Android-enheter uten Level 1-støtte, men med Google-tjenester, betyr det vanlig avspilling uten HD.

annonse

Les også