Tek.no

Nyhet

Oversettelsestabbe for Google: Oversetter «nisser» til «niggers»

Niklas Plikk, Tek.no
Niklas Plikk
13 Des 2018 10:38

Hvis du forsøker å oversette setningen «De er nisser» på Googles oversettelsestjeneste vil du få opp noe helt annet enn ord som «santas», «elves» eller «goblins», som du kanskje hadde forventet.

I stedet oversettes ordet «nisser» til «nigger». På engelsk oversettes for eksempel «De er nisser» til «They are niggers».

Velger man andre språk, som svensk, dansk, spansk eller fransk, blir skjellsordet fortsatt vist.

Det gjelder tilsynelatende bare hvis «nisser» er en del av en setning, og ikke hvis du oversetter bare det ene ordet.

Oppdatert 13:20: Feilen er nå fikset. I en uttalelse til Tek.no forteller Mark Jansen, talsperson for Google i Nord-Europa, at de er lei seg for det inntrufne:

– Oversettelser gjennom Google Translate genereres av maskiner, og iblant går det dessverre galt. Dette var helt klart en problematisk oversettelse, og vi har jobbet på spreng med å rette feilen fra vi ble gjort oppmerksomme på den. Vi beklager virkelig dette.

Hvor lenge de har visst om feilen, og hvordan systemet kunne oversette et ord som nisser til et skjellsord, vil de ikke uttale seg om.

Ordet finnes i Urban Dictionary

Den eneste koblingen vi har klart å finne mellom ordet «nisse» og det rasistiske skjellsordet er på nettstedet Urban Dictionary, som spesialiserer seg på å beskrive nyord, slang og banneord.

Der beskrives ordet «nisse» som et alternativ for dem som ikke vil si «nigger». Det virker likevel søkt at Google skulle ta utgangspunkt i ordlisten til et nettsted som Urban Dictionary.

Tagget kvinne som gorilla

Google har vært i lignende problem tidligere. I 2015 begynte en av selskapets automatiske bildealgoritmer å kategorisere bilder av en kvinne sammen med bilder av gorillaer:

Google Photos, y'all fucked up. My friend's not a gorilla. http://t.co/SMkMCsNVX4

– Vi er forferdet og genuint lei oss for at dette har skjedd. Det er åpenbart fortsatt mye arbeid som gjenstår med automatisk bildegjenkjenning, og vi prøver nå å finne ut hvordan vi kan hindre slike feil å skje i fremtiden, sa en talskvinne fra Google den gang.

Deretter var de raske med å oppdatere systemet sitt og luket vekk den spesifikke feilen.

annonse

Les også