Til hovedinnhold

Slik gikk det da Maiken prøvde to spareapper for å spare penger

Niklas Plikk, Tek.no

Denne utfordringen kan leses litt som en skjult fornærmelse. Mitt forhold til sparing og sløsing av penger er nok relativt normalt vil jeg tro. Forskjellen er at jeg feirer alle gangene jeg klarer å stå imot fristelsen for å kjøpe en kaffe latte på vei til jobb eller noe søtt på vei hjem. Dermed blir min sløsing av penger noe mindre skjult enn andres. Disse skjulte utgiftene gjør at kontoen på mirakuløst vis nærmer seg tom mot slutten av måneden uten at jeg har kjøpt jakken jeg egentlig ønsket meg, fordi jeg følte jeg ikke hadde råd.

Det finnes et par apper som angivelig skal kunne løse problemer som dette. Spareapper som skal hjelpe til å sette av litt mer penger hver måned, så man ikke alltid ender opp med null kroner på kontoen før neste lønning kommer inn.

Jeg er tilsynelatende midt i målgruppen for disse appene, og derfor var det jeg som fikk spørsmål av Tek-redaktøren om jeg ville teste mikrospareappene (mitt ord) Spiff og Dreams.

– Hjelp, svarte jeg, men gjorde det likevel. Det viste seg å føles ut som en kombinasjon av konkurranse og en kald dusj.

Første steg: Få appene i gang

Det er ikke bare-bare å begynne å spare penger i en spareapp. Både Dreams og Spiff har avtale med hver sin bank, henholdsvis Storebrand og BN Bank, og selv om du sparer penger via appen har du egentlig opprettet en konto hos bankene i bakgrunnen. Det krever mange skritt i begge apper. Det er bankID og kortnummer, passord skal lages og alt skal sikres opp i mente.

Det gjør at det tar litt tid, men likevel relativt idiotsikkert tør jeg påstå, all den tid jeg selv er teknisk inkompetent.

Det er bare å følge anvisningene, så blir du tatt gjennom flere steg med både opprettelsen av bankkontoer og hvilke kort du vil spare fra.

Vi er i gang!

Slik fungerer appene

Både Dreams og Spiff er laget for å oppmuntre deg til å spare små beløp, ganske ofte. De gjør det imidlertid på litt forskjellige måter.

Slik ser Dreams ut.

I Dreams blir du oppfordret til å endre vanene dine, og rett og slett droppe å kjøpe en kaffe på vei til jobb, eller å ta den siste ølen på puben. Gjør du det kan du trykke på en liten knapp i appen, slik at du overfører 45 kroner til Dreams-kontoen din, fremfor å bruke det på kaffen. Den har en rekke forskjellige knapper med forhåndsdefinerte beløp til, som å droppe kjøpekaffen, spise suppe til middag, eller droppe den siste ølen på puben. Mange nok slike endringer så har du plutselig spart en hel del.

Dette er Spiff.

I Spiff har du ikke de samme alternativene som i Dreams. Her må du i stedet legge inn beløpet selv, ved å velge målet du vil betale inn til, og rett og slett trykke på «Legg til penger». Dermed må du lage dine egne regler for hvor mye og hvor ofte du skal sette inn penger. Det krever litt mer trykking for å spare pengene, men det gir rom til å tilpasse beløpet du faktisk setter inn på kontoen. I mitt tilfelle kan en kaffe latte koste alt fra 20 kroner i kantinen på jobb til 50 kroner på Starbucks. I Dreams er kafékaffeprisen allerede satt til 45 kroner. Ferdig snakka.

Begge appene har også mulighet til at det automatisk trekkes et beløp enten ukentlig eller månedlig, på den måten slipper du å aktivt gå inn i appen og føre over penger.

Slik gikk sparingen min

Begge appene ber deg sette sparemål, slik at du har noe å sikte mot. Jeg begynte skyhøyt, og satte 2000 kroner per app på en måned. Det betød 185 kroner dagen i hver app, men jeg hadde en mistanke om at jeg ikke sløste så mye hver dag. I ettertid kan jeg trygt avsløre at mistanken stemte. Det var likevel overraskende mye som sto igjen på hver app etter bare en måned.

Jeg sparte i begge appene parallelt, så jeg endte opp med å brukte egendefinerte beløp mest. Jeg lagde mine egne regler for sparingen:

  • Hver gang jeg droppet kaffe sparte jeg 20 kroner i hver app
  • Hver gang jeg droppet take-awayen jeg hadde lyst på sparte jeg 50 kroner i hver app
  • Hver gang jeg droppet å kjøpe noe da jeg var i butikker sparte jeg 50 kroner i hver

Det kom også noen flere «regler» etter hvert som jeg fikk blod på tann, men hovedsakelig handlet det om å sette et beløp på en fristelse jeg klarte å stå imot.

Det er her den kalde dusjen jeg snakket om innledningsvis kommer inn i bildet. Selv om jeg var fullt klar over at jeg sløser så har jeg tenkt at jeg har råd til det. Det ble en test av viljestyrke samtidig som jeg måtte vurdere hvor viktig det egentlig var med disse små luksusøyeblikkene i hverdagen. Jeg lagde meg nye vaner som å ta med kaffe fra maskinen på jobb fremfor å kjøpe meg kaffe på Oslo S. Gå på vindusshopping fremfor å faktisk shoppe. Drikke vann fremfor vin når jeg var hjemme i helgene.

Det ble en konkurranse med meg selv. Hvor mange ting klarte jeg å droppe for å se beløpet i appen vokse?

Appene bidro til å oppmuntre meg til å spare der jeg kunne. Det er ytterst sjeldent jeg kjøper to kaffekopper på kafé om dagen, men likevel overførte jeg penger til appene og huket av for at jeg hadde droppet kafébesøk. Jeg kom også på andre måter jeg kunne spare litt penger. Jeg droppet for eksempel bussen og gikk i stedet, og sparte litt penger der. 15 kroner til hver app, takk!

Da måneden var over hadde jeg 725 kroner på hver app. Ikke akkurat nært det overambisiøse sparemålet jeg hadde satt, men fortsatt en solid slump penger. Da overførte jeg fra Dreams-appen og kjøpte jakken jeg har sett på i ett år. Med min logikk kostet den nå bare 200 kroner, ikke 900 kroner, siden jeg tross alt hadde droppet sløsing verdt 725 kroner. Jeg fortsatte å overføre til Spiff til kontoen nådde 950 kroner. Da belønnet jeg meg selv med 450 kroner til shopping, mens de siste 500 kronene gikk til bursdagsgaver.

Det var for øvrig ekstremt enkelt å få ut pengene fra appen. Dette var jeg litt redd for i forkant siden pengene måtte overføres fra andre banker til min egen, men det gikk fint i begge appene. Dreams brukte kun noen timer, mens Spiff brukte over natten.

Konklusjon: De burde slås sammen til én app

Appene er såpass like at det er mer en smakssak hvilken du går for.
Niklas Plikk, Tek.no

Jeg har begge appene fortsatt, og har tatt opp bruken igjen som et slags nyttårsforsett, men med mindre strenge regler for meg selv.

Det ble en vane og en seier å spare hver gang jeg droppet noe jeg hadde litt lyst til. Jeg kan sammenligne mikrosparingen med sparegrisen fra jeg var barn. Det er lettere å spare 40 kroner i en app enn å sette 40 kroner tilbake på sparekontoen. Dermed har disse småbeløpene tidligere bare forsvunnet i det store sluket, mens nå ble de satt av mot noe konkret.

Appene ga meg en tydeligere oversikt over hvor mye jeg «bare» brukte penger på. Litt her og litt der inn på sparegrisen og vips hadde jeg ny jakke. Fornøyd.

Personlig skulle jeg ønske appene var slått sammen i en. Spiff appen har en ren og enkel estetikk og den er enkel og bruke. Jeg savnet likevel de raske overføringsmulighetene som Dreams ga.

Dreams er også enkel og bruke, og jeg liker de raske alternativene til sparing. Estetikken er en mørk stjernehimmel, med animasjoner. Dermed må du til tider vente på at animasjonen er over før du får gå videre. Det er ikke ideelt når du bare skal kjapt innom for å overføre.

Jeg klarer ikke å gi en klar anbefaling til én av dem, for det er litt opp til din personlige smak om du liker Spiff eller Dreams best. Spiff får pluss for estetikk og sitt enkle oppsett, Dreams får pluss for sine raske sparealternativer og rask tilbakebetaling.

Helhetlig må jeg likevel si at jeg har forelsket meg i hele konseptet. Jeg liker at jeg kan spare i en slags sparegris, uten å ha småpenger. Appene gir oversikt over småsløsingen og det gjør også at det ikke føles som et innhugg i lommeboken på samme måte som det faste beløpet jeg sparer når lønningen kommer. Appene gjorde rett og slett at jeg sløser mindre, og ikke bare sparer mer.

annonse