Til hovedinnhold

Nintendo støvsuger nettet for spillklassikere

Kroken på døra for flere nettsteder etter søksmål.

Niklas Plikk, Tek.no

Flere nettsteder som har tilbudt fri nedlasting av eldre TV-spill har denne uken slukket lyset for godt. Bakgrunnen er er varslet gigantsøksmål fra Nintendo, som har sett seg grundig lei av at deres spill har ligget gratis tilgjengelig for nedlasting som såkalte ROM-filer.

Vil ha slutt på gratis emulering

Nettstedene som har lagt inn årene er «loveroms.com» og «loveretro.co». Det kanskje mer kjente nettstedet «emuparadise» er i skrivende stund oppe, men de har fjernet oppføringen til de fleste Nintendo-relaterte spill. I en melding skriver grunnleggeren at de er i ferd med å trekke alle nedlastingslenker fra siden.

«ROM»-filene har kjørt på en emulator, et spesielt program som simulerer TV-konsollen spillene egentlig var laget for, så de kan kjøre på mer moderne enheter. Emulatorer finnes blant annet for Windows- og MacOS-baserte datamaskiner i tillegg til Android-baserte enheter.

Nintendos retro-konsoller selger i bøtter og spann:
Mini NES solgte bedre enn PlayStation 4 og Xbox One i juli »

Formidling av spillkultur

Spillene som har ligget ute på ROM-nettstedene var i hovedsak eldre enn 10 år, og ofte både 20- og 30 år gamle. Generelt er det spill som utviklerne for lengst har sluttet å selge, og som opprinnelig ble laget til konsoller som ikke lenger er å oppdrive eller støttes av TV-ene folk har i dag.

Man kan se på nedlasting av ROM-filer og emulering som en måte å vedlikeholde spillhistorie og spillkultur på, samt formidle den for nye generasjoner som ikke kan oppleve spillene på andre måter. På den annen side er det liten tvil om at jussen er på Nintendos side når selskapet ønsker kontroll på sine egne merkevarer og skaperverk.

Mester i å selge gamle spill på ny

Grunnen til at akkurat Nintendo er så på hugget etter å stanse formidlingen av sine spill gjennom uautoriserte kanaler er sannsynligvis at selskapet er en mester i å selge gamle spill om igjen. Sannsynligvis til glede for både gamle og nye spillere.

Nintendos retro-konsoller selger som bare det og er en fin måte å oppleve gamle spill på. Bilde: Niklas Plikk, Tek.no

Via såkalte «Virtual Console»-tjenester på Wii og Wii U har du nemlig kunnet kjøpe digitale kopier av Nintendo-spill som strekker seg helt tilbake til NES- og SNES-æraen.

Nintendo har også annonsert planer for å tilby klassikere fra tidligere generasjoner konsoller gjennom nettjenesten til sin siste Switch-konsoll når den lanseres skikkelig i september.

Ikke minst har Nintendo også hatt enorm suksess den siste tiden med de to retro-konsollene «Classic Mini NES» og «SNES Classic». Litt ironisk er det vel likevel at de innebygde spillene deres selv er såkalte ROM-filer som emuleres for å fungere på uoriginal maskinvare.

Ikke ferdig med retro-konsollene:
Nintendo 64 Classic kan være nestemann ut »

(Kilde: TorrentFreak)

annonse