Falske SMS-er sendt ut av «Posten»

Denne uken har mange nordmenn fått tekstmeldinger fra en avsender som har utgitt seg for å være Posten. I realiteten var imidlertid SMS-ene sendt fra noen helt andre, med ønske om å lure fra deg kredittkortnummer og personinfo.

Her i redaksjonen fikk flere tekstmeldingen tidligere i uken, og tips fra lesere har strømmet inn. Posten selv, som altså ikke har noe som helst med tekstmeldingen å gjøre, har advart om den på sin Facebook-side.

Slik ser tekstmeldingen ut.
John Eckhoff, pressesjef hos Posten.

– Vi vet ikke hvor mange som har fått sms-en, men vi har merket en kraftig økning til vår kundeservice. Onsdag hadde vi omtrent 400 telefoner mer enn normalt, og i chatboten hadde vi «all time high» på onsdag. Vi gjorde et dypdykk, og så at over 800 hadde klikket på vår melding om sms-en, og fikk dermed svar på at dette var svindel, skriver John Eckhoff, pressesjef hos Posten, til Tek.no.

Dette er heller ikke et nytt problem for selskapet:

– Dette kommer i bølger. En lignende SMS ble sendt ut før jul og en den 13. februar, mens denne siste startet mandag. Vi får fortsatt henvendelser, sier Eckhoff.

Ligner på «Netflix»-svindel

Slik så den falske Netflix-siden ut, som mange nordmenn ble lurt inn på.

Slike svindelforsøk har blitt ganske vanlige, og Posten er langt ifra de eneste som har fått navnet sitt misbrukt for å lure brukere. Vi har blant annet skrevet om SMS-er fra «Netflix», som ba brukere om å trykke på en lenke hvor de kunne oppdatere kredittkortinformasjonen sin.

Nettsiden man ble tatt til så legitim ut ved første øyekast, men flere detaljer avslørte at det var en falsk side.

– Dette er egentlig et kjempeutspekulert forsøk på svindel. Først lurer de fra deg brukernavn og passord, og mange har det samme brukernavnet og passord overalt. Dette er salgsvare, eller så kan de bruke det for eksempel til å ta over Facebook-kontoen din og bruke det som en plattform for å svindle vennene dine, sa seniorrådgiver Hans Marius Tessem i Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS) til Tek.no den gang.

Skulle du ha gått på denne eller lignende svindler anbefaler Tessem og NorSIS at du først går gjennom passordene dine hvis du bruker det samme passordet flere steder, og sperrer kredittkortet ditt.

Eckhoff anbefaler folk å heller laste ned selskapets app, så man slipper å forholde seg til SMS-er:

– Vi ber aldri om betaling per SMS. Du vil også kunne se at lenkene det vises til i SMS-en ikke fører deg til Posten (selv om nettsiden du kommer til er til forveksling lik). Vårt beste råd er å laste ned Posten-appen. Da vet du med sikkerhet at informasjonen kommer fra oss.

Slik avslører du de falske sidene

Her er NorSIS' tips for å avsløre falske sider:

  • Send aldri personlig eller finansiell informasjon via e-post.
  • Sjekk hvor lenken tar deg. Ved å holde musepekeren over lenken, kommer webadressen opp.
  • Sjekk om adressen er feilstavet eller slutter på .com istedenfor .no, etc.
  • Prøv å ikke klikke på lenker i e-post, men kopier heller adressen manuelt. Dersom linken viser til en nettside, skriv adressen heller direkte inn i nettleseren.
  • Vurder avsender og nettsider nøye, før du oppgir informasjon
  • Forsikre deg om at nettbanker o.l. krypterer sidene (se etter: https:// og hengelåsen)
  • Hold operativsystem og programmer oppdatert.
  • Benytt oppdatert antivirus.
annonse