Til hovedinnhold

Western Digital har begynt å stable minneceller i høyden

Lanserer SSD-er med 3D-NAND med 64 «etasjer».

Vegar Jansen, Tek.no

Taiwan/Tek.no: For to dager siden kunne Western Digital – med sine to kjente merkenavn WD og SanDisk – dra duken av hva som skal være verdens første SSD-er med 64-lags 3D-NAND.

Å stable minnecellene i høyden er ikke akkurat sensasjonelt nytt, men frem til nå har det ikke vært kostnadseffektivt, mener Western Digital. Derfor har de også holdt seg unna dette til nå, hvor de plutselig ramler inn på 3D-NAND-markedet med 64 «etasjer».

Til sammenligning bruker Samsung 960 Pro, som er en av de heftigste SSD-ene å få tak i, 48-lags NAND – riktignok av typen MLC.

Kun SATA

Å bygge i høyden krever mindre grunnareal.
Vegar Jansen, Tek.no

Men om du nå tror at vi står overfor en real fartsfest fra Western Digital må du tro om igjen. I første omgang er det nemlig kun WD Blue og SanDisk Ultra som får den nye minneteknologien innabords.

Og dette er disker i den rimeligere enden av skalaen. De benytter seg av det begrensende eldre og tregere SATA-grensesnittet, og her snakker vi dessuten om TLC-minne.

– Vi har i første omgang sørget for å maksimere ytelsen over SATA, ble vi fortalt av Jared Peck, produktmarkedssjef i SanDisk – som videre kunne peke på at de i noen ytelsestester lå litt foran de fleste konkurrentene.

Uansett er maksimal lesehastighet oppgitt til 560 MB/s, mens skrivehastigheten stopper på 530 MB/s. Garantitiden er satt til tre år.

Men 3D-NAND har også noen andre fordeler, som lavere strømforbruk og holdbarhet over tid. I tillegg blir det enklere å skalere opp til større kapasiteter. En annen ting er at SSD-ene vi være kjappere når det skrives direkte til TLC-minnet dersom SLC-bufferen blir full.

Ett fett hva du kjøper

WD Blue blir en stadig større familie av disker.
Vegar Jansen, Tek.no

SanDisks representant kunne også fortelle at det ikke spilte noen rolle om du kjøpte en 3D-SSD fra SanDisk eller WD – innvendig satt de samme komponentene.

– SanDisk er kjent for folk som handler fysisk i butikkene, mens WD er mer kjent for systembyggere. Derfor ser vi verdien av å lage SSD-er som har disse navnene, ettersom de begge er sterke merker, opplyste Peck.

Sånn sett kommer det nok ikke som noen overraskelse at den SanDisk-merkede SSD-en kun dukker opp i vanlig 2,5-tommers utgave, mens WD Blue også får M.2-versjoner.

Planen er at de nye 3D-SSD-ene kommer på markedet i løpet av høsten, og da i kapasiteter fra 250 GB til 2 TB. Prisen vil trolig ikke være spesielt mye høyere enn de eksisterende modellene.

annonse