Tek.no

Nyhet

Flere dårlige nyheter for MacBook-kjøpere

Lagringen på MacBook Air ser ut til å blitt kraftig nedgradert i hastighet.

Torstein Norum Bugge, Tek.no
16 Juli 2019 17:15

For knapt et knippe dager siden kunne vi melde om at Apple oppdaterte alle de billigste MacBook-ene sine (og tok samtidig livet av den minste) med ny maskinvare på innsiden. Det betyr at alle MacBook-er nå er langt mer kapable doninger, uansett om du velger innstegsmodellen av en MacBook Pro eller en MacBook Air.

Nå melder imidlertid Ubergizmo om at ikke alt er fryd og gammen med den oppgraderte MacBook Air-varianten. Mer spesifikt kan det se ut til at Apple har oppgradert maskinvaren helhetlig, men samtidig degradert SSD-en.

Det var den franske siden Consomac (fransk, sjokkerende nok) som først meldte om dette, da de ytelsestestet den gamle MacBook Air 2018 mot den nye MacBook Air 2019. Mens skrivehastigheten på SSD-en holdt seg noenlunde stabil, og til og med steg litt, hadde lesehastigheten sunket drastisk:

  • Skrivehastighet:
  • MacBook Air 2018: 920 MB/s → MacBook Air 2019: 1 GB/s
  • Lesehastighet:
  • MacBook Air 2018: 2 GB/s → MacBook Air 2019: 1,3 GB/s

Viktig fordi lesehastigheten er desidert viktigst

iFixit

Dette høres kanskje ikke ut som mye, men samtidig må vi huske på at de aller fleste oppgaver en gjennomsnittlig bruker vil utføre først og fremst innebærer lesing fra disk, og ikke skriving. Eksempelvis vil du lese fra disken hver eneste gang et program åpnes, bilder skal vises eller video skal lastes inn fra lokallagring. Det påvirker også oppstartstiden til selve maskinen.

Skrivehastigheten slår først inn når man selv lager store mengder data, eksempelvis om man redigerer store mengder bilder eller video. Noe slikt bør du nok uansett ikke gjøre på en MacBook Air.

iFixit

Nettopp derfor er det veldig merkelig om Apple har valgt å degradere lesehastigheten på MacBook Air 2019. Det skal imidlertid sies at vi ikke selv har testet denne maskinen enda, og vi må derfor ta Consomacs tall med en liten klype salt. Samtidig er det en relativt kjent side, og de benytter det velkjente verktøyet BlackMagic Disk Speed Test for å teste – så det er nok ikke usannsynlig at Apple faktisk har redusert hastigheten.

Hvorfor vet vi foreløpig ikke, og Apple har ikke sagt noe.

Teardown av nye MacBook Pro viser også dårlige nyheter

En annen dårlig nyhet på MacBook-fronten finner vi i den oppgraderte innstegsmodellen i MacBook Pro 13-porteføljen. Vi snakker altså om modellen med bare to USB Type-C-innganger, som før hadde fysiske knapper øverst men som nå har fått Touch bar som resten av maskinene.

Mens prosessoren på innsiden har blitt oppgradert fra en tokjerner til en firekjerner, viser en «teardown» fra iFixit at maskinens eneste brukeroppgraderbare del, SSD-en, nå er loddet fast til hovedkortet.

Dette var allerede gjort på alle de andre maskinene, og Apple har sannsynligvis valgt å gjøre det på den nye modellen for å gi seg selv en mer oversiktlig og strømlinjeformet produksjonsprosess. Resultatet for forbrukerne er uansett at du nå må kjøpe den MacBook-en du vil ha med én gang – for du kan aldri oppgradere den senere.

Lyst på ny MacBook?
Nå har de aller billigste MacBook-ene blitt billigere »

(Kilde: iFixit, Consomac, UberGizmo)

annonse