Tek.no

Nyhet

Telia åpner 5G-nettet sitt

Først ut er Lillestrøm og deler av Oslo.

Her åpnes 5G-nettet i Lillestrøm. Ordfører Jørgen Vik fra venstre, distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland og adm. direktør i Telia, Stein-Erik Vellan.
Telia
Niklas Plikk
12 Mai 2020 12:00

I dag skrur endelig Telia på sitt 5G-nett i Norge - halvannet år etter de begynte pilottestingen sin.

Først ut er Lillestrøm og deler av Groruddalen i Oslo, før det i løpet av året skal utvides til resten av Oslo, samt Trondheim og Bergen.

I første omgang er det et 40-talls basestasjoner som har blitt oppgradert med den nyeste mobilteknologien levert av Telias samarbeidspartner Ericsson.

Telenor åpnet opp sitt 5G-nett tidligere i år med Trondheim som første by.

Ekstreme hastigheter for de med riktig mobil

For alle som har en mobil med 5G, i første omgang bare de med en Samsung Galaxy S20 eller en OnePlus 8, vil man kunne få ganske ekstreme hastigheter.

– I 5G-nettet i Lillestrøm har vi opplevd hastigheter nær 1,4 til 1,6 Gbit/s, så 5G er virkelig en «game changer» når det kommer til fart. Samtidig vil hastighetene på 5G i et spesifikt område avhenge av blant annet dekning og antall brukere, men sammenlignet med 4G vil hastighetene bli betydelig høyere, sier Telias administrerende direktør Stein-Erik Vellan til Tek.no.

Da Tek.no målte hastigheter på 4G-nettet i Norge tilbake i 2017 var det meste vi fikk rundt 250 mbit/s, så oppgraderingen er betydelig. Det skal sies at det har vært mulig å skvise ut 1 Gbit/s også fra 4G-nettet, men det er mer en teoretisk øvelse enn praksis.

Ikke bare hastigheten som avgjør

Som vi merket da vi testet 5G-nettet på mobilen vår tidligere i år, var det imidlertid ikke nedlastingshastigheten som opplevdes som den største oppgraderingen. Det var den ekstremt lave «pingen» - altså nettverksforsinkelsen mellom mobilen og nettsidens servere - som gjorde at det opplevdes som at nettsider spratt opp på skjermen i samme øyeblikk som du trykket på en lenke.

– 5G vil spille en avgjørende rolle i den videre digitaliseringen av Norge og teknologien åpner opp for helt nye bruksområder for næringsliv, viktige samfunnsfunksjoner og i våre privatliv. Vi snakker om alt fra fjernstyrte og selvkjørende kjøretøy, til avanserte funksjoner og tjenester innenfor industri og helse til helt nye spillopplevelser på mobiltelefonen, sier Vellan i en pressemelding.

Nasjonalt nett i 2023

Telia sier at deres ambisjon er at opptil halve Norges befolkning skal ha 5G-dekning der hvor de bor i løpet av 2021, og at en nasjonalt 5G-nett vil være på plass innen utgangen av 2023.

– Hvor har dere ambisjoner om å dekke best - bygd eller by? Nord eller sør?

– Mobilnettet vårt dekker i dag over 99 prosent av Norges befolkning, og vi vil med vårt landsdekkende 5G-nett oppnå tilnærmet samme dekningsgrad, sier Vellan til Tek.no.

Telia sier at de skal investere milliardbeløp hvert eneste år fremover for å bygge ut og oppgradere mobilnettet sitt.

Alle får 5G

Selv om 5G kan by på en del ting som ikke 4G kan, vil ikke Telia ha et eget mobilabonnement for dem som vil og kan benytte seg av 5G.

– 5G vil være inkludert i de fleste av Telias abonnementer uten ekstra kostnad, og vi planlegger ingen nye abonnementer på nåværende tidspunkt, forklarer Vellan til Tek.no.

Mobiloperatøren har ennå ikke sagt noe om de vil lage nye mobilabonnement med større datakvote, nå som nedlastingshastigheten blir så høy.

Har du en mobil i Galaxy S20-serien eller OnePlus 8-serien (og et Telia-abonnement) vil du kunne bruke 5G-nettet. Det krever imidlertid en programvareoppdatering, som skal komme en gang før sommeren.

Les også
5G-master påtent i Storbritannia i frykt for corona
annonse

Les også