Tek.no

Nyhet

Nytt makro-objektiv til Pentax 645D

Første objektiv til mellomformat med bildestabilisering.

13 Sept 2012 06:00

Mellomformatskameraet Pentax 645D har akkurat fått mer spennende optikk: HD Pentax D FA 645 Macro 90mm f/2.8 ED AW SR - et navn som virkelig kan få tunga til å slå krøll. Det mest spennende er kanskje at det er verdens første stabiliserte mellomformatsobjektiv, og har derfor fått tillegget "SR" i navnet som står for "Shake Reduction". Det er det andre objektivet Pentax slipper som har fått "HD" i navnet, som står for en ny serie objektiver med ny og bedre overflatebehandling som skal føre til ytterligere bedre lysgjennomslipp og skarphet helt ut i kantene. Brennvidden på objektivet tilsvarer 71mm omregnet til fullformat.

Les også: Hva betyr det som står på objektivet ditt?

Til å være et makro-objektiv er det litt synd, synes vi, at største forstørrelse er oppgitt til 0.5x. Det er vanlig å definere makro til å være 1:1-gjengivelse, altså 1x. Ser vi for eksempel på makro-mellomformatsobjektivet fra Hasselblad har det en maksimal forstørrelse på 1:1 som etter vår formening er forventet av objektiver i denne prisklassen. Utsalgsprisen på objektivet er angitt til å være 4500 dollar, som vil si ca. 25 000 kroner. Objektivet kommer i salg i oktober.

Les også: Pentax slipper to nye objektiver

Objektivet har største blender på f/2.8 og minste på f/22. Det er bygd opp av 11 linseelementer i 9 grupper, og blenderen har fått 9 lameller for fin bakgrunnsuskarphet, også når objektivet er nedblendet. Vekten blir på litt over 1 kilo, og det har filtergjenger på 67mm.
Kilde: Dpreview.com

Les også: Test: Pentax 645D: Feier det meste av banen

annonse