Tek.no

Nyhet

NTNU får Norges kraftigste superdatamaskin

Kontrakt til verdi av 35 millioner kroner.

27 Juni 2011 15:30

Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) og Silicon Graphics International Corp. (SGI) signerte sist fredag en avtale til en verdi på 35 millioner kroner for nye superdatamaskiner. NTNU vil dele eierskapet med Meteorologisk institutt, og maskinen skal bli brukt til forskning og numerisk værvarsel.

Datamaskinen skal bli installert på NTNU innen 2011 er omme, og det nye SGI-systemet vil levere en ytelse på 11 ganger mer enn dagens superdatamaskin ved NTNU.

275 teraflops

High Performance Computing (HPC)-systemet har blant annet neste generasjons Xeon Intel-prosessorer, samt en fleksibel og tett integrert blad-arkitektur som baserer seg på neste generasjons Altix ICE-teknologi. NTNU vil slippe flere tekniske detaljer denne uken.

Med det nye systemet på plass, vil superdatamaskinen kunne yte 275 teraflops – noe som gjør den til den kraftigste i Norge. Til sammenlikning har verdens kraftigste datamaskin i Japan en ytelse på 8,2 petaflops.

Den nye superdatamaskinen vil se omtrent slik ut, når den blir installert i datahallen ved NTNU i løpet av høsten. Foto: SGI

Internasjonalt nivå

Ved NTNU kommer den nye superdatamaskinen til å spille en sentral rolle innen forskningssentrene Centre for Biology of Memory (CBM), Centre for Quantifiable Quality of Service (Q2S) og Centre for Ships and Ocean Structures (CeSOS).

HPC-systemet blir da brukt til å blant annet modellere signaler i hjernen, stressteste krypto-algoritmer og simulere flyt i eller rundt rørledninger.

For at forskningen ved NTNU skal klare å henge med på et internasjonalt nivå, er det derfor nødvendig å øke regneevnen med over ti ganger ved disse sentrene.

Bedre værvarsling

Meteorologisk institutt og deres tjeneste met.no vil få muligheten til å jobbe videre med operative, atmosfæriske og oseanografiske modeller i liten skala med som mål å bedre værvarsling for Norge og nærliggende områder.

Systemet skal være i drift fra 2014 og skal etter planen bli brukt innen utvikling av en ny produksjonskjede for numerisk værvarsel i samarbeid med Sveriges Meteorologiska och Hydrologiska Institut (SMHI).

(Kilde: NTNU)

Les også
Superdatamaskinen Mira simulerer hele universet
Les også
IBM utvikler chip som kan «tenke
Les også
Japan investerer milliarder i ny superdatamaskin
Les også
IBM gir opp å bygge verdens raskeste superdata
Les også
– Verdens minste PC blir kraftigere
Les også
Intel vil bygge ny superdatamaskin innen 2018
Les også
IBM skal bygge enormt datasenter i norsk gruve
Les også
Verdens kraftigste datamaskin kommer fra Japan
annonse

Les også