Til hovedinnhold
NyhetNy trådløs overføring med utrolig hastighet

Er dette fremtidens trådløse teknologi?

Forskere har utviklet en overføringsløsning som takler 2.5 terabit i sekundet.

Av og til glimter forskerne til med høyteknologiske nyvinninger av oppsiktsvekkende art. Et israelsk-amerikansk forskerteam viste nylig frem en ny trådløs overføringsteknologi som nok skal tilfredsstille de fleste hastighetsbehov.

Løsningen går i korte trekk ut på å utnytte potensialet som ligger i radiobølgene på en langt bedre måte enn tidligere.

Uendelig kapasitet

Vanlig Wi-fi-teknologi benytter nemlig kun det som på fagspråket kalles "spinnmomentet" til radiobølgene, men ved også å benytte det såkalte "orbitalmomentet" kan man lage datastråler med langt større informasjonsmengde.

Ved å lykkes i nettopp dette ble forskerne i stand til å "tvinne" sammen datastråler til et slags spiralformet signal som rommet en datamengde på intet mindre enn 2.5 terabit per sekund. Dette tilsvarer respektable 320 gigabyte per sekund, eller syv Blu-ray-plater.

Dette kan imidertid bare være begynnelsen, for i teorien kan løsningen åpne for uendelig kapasitet uten å bruke noe mer av spekteret, noe som gjør teknologien svært fremtidsrettet.

Begrensningen er at teknikken foreløpig har en rekkevidde på beskjedne én meter, men det jobbes iherdig med å øke denne til et mer nyttig nivå. Maksimal rekkevidde skal visstnok ligge på rundt en kilometer.

Du kan lese mer detaljert om løsningen hos Extremetech.

(via Slashgear)

annonse