NyhetNy trådløs overføring med utrolig hastighet

Er dette fremtidens trådløse teknologi?

Forskere har utviklet en overføringsløsning som takler 2.5 terabit i sekundet.

Av og til glimter forskerne til med høyteknologiske nyvinninger av oppsiktsvekkende art. Et israelsk-amerikansk forskerteam viste nylig frem en ny trådløs overføringsteknologi som nok skal tilfredsstille de fleste hastighetsbehov.

Løsningen går i korte trekk ut på å utnytte potensialet som ligger i radiobølgene på en langt bedre måte enn tidligere.

Uendelig kapasitet

Vanlig Wi-fi-teknologi benytter nemlig kun det som på fagspråket kalles "spinnmomentet" til radiobølgene, men ved også å benytte det såkalte "orbitalmomentet" kan man lage datastråler med langt større informasjonsmengde.

Ved å lykkes i nettopp dette ble forskerne i stand til å "tvinne" sammen datastråler til et slags spiralformet signal som rommet en datamengde på intet mindre enn 2.5 terabit per sekund. Dette tilsvarer respektable 320 gigabyte per sekund, eller syv Blu-ray-plater.

Dette kan imidertid bare være begynnelsen, for i teorien kan løsningen åpne for uendelig kapasitet uten å bruke noe mer av spekteret, noe som gjør teknologien svært fremtidsrettet.

Begrensningen er at teknikken foreløpig har en rekkevidde på beskjedne én meter, men det jobbes iherdig med å øke denne til et mer nyttig nivå. Maksimal rekkevidde skal visstnok ligge på rundt en kilometer.

Du kan lese mer detaljert om løsningen hos Extremetech.

(via Slashgear)

Les også
Her er verdens raskeste datamaskin
Les også
Dette er fremtidens overføringsteknologi
annonse