Mountain Lion Developer Preview 3

Nyeste versjon av OS X 10.8 er ute, og Apple har mange feil å fikse før lansering.

Endringene

Forrige uke, akkurat én måned etter at Mountain Lion Developer Preview 2 kom, har etterfølgeren blitt tilgjengelig for utviklere. Developer Preview 3 har ikke så mye nytt å skryte av i forhold til den forrige utgaven, og fokuserer heller på å rette opp en rekke bugs.

Og tro oss, det er mange bugs igjen som må fikses før lanseringen denne sommeren.

Det skal sies, Apple er klar over manglene. I slippnotatene til Developer Preview 3 var det ikke mye plass til å fortelle hva som var nytt, men heller side på side med en lang liste over alle problemene i operativsystemet som de visste om, og som blir jobbet med. Her snakker vi om alt fra problemer med å restarte maskinen hvis en "sandbox"-applikasjon ligger i forgrunnen til at lysstyrke-innstillingene kan variere hver gang du starter maskinen. For å ikke overlesse denne siden med alle feilene Apple er klar over, har vi slengt de over på side 2, for de spesielt interesserte.

Vi har tatt en titt på den nyeste versjonen av Mountain Lion, og gravd frem et par endringer som har blitt gjort siden forrige utgave.

Apple valgte å droppe det iOS-lignende utseendet på iCloud-menyene.

Bedre iCloud-meny

En av de få endringene gjort på overflaten av operativsystemet er iCloud-lagringen. Vi skrev om dette for et par uker siden, hvor vi beskrev hvordan programmer i Mountain Lion lar brukere lagre dokumenter i nettkskyen på et like enkelt sett som lokalt på datamaskinen.

I den nyeste utgaven av Mountain Lion er funksjonaliteten beholdt, men utseendet på iCloud-fanen har blitt endret. Nå har de fjernet de iOS-lignende ikonene og mappestrukturen, og heller gått for et Finder-lignende utseende. Den grå bakgrunnen er imidlertid beholdt, slik at det er et klart, visuelt skille mellom lagring i iCloud og på maskinen.

Ny Automator

Automator er et kjempenyttig program som lar brukere lage enkle scripts ved bruk av «dra-og-slipp»-funksjoner. Programmet har eksistert i flere år, og vært svært populært for de litt mer avanserte Mac-brukerne der ute. I Developer Preview 3 har Automator fått en liten grafisk overhaling. Ikonet har blitt byttet ut, og flere ting skal ha blitt både enklere og penere enn tidligere versjoner.

Vi sliter imidlertid med å sette fingeren på akkurat hva som er blitt annerledes, annet enn logoen selvfølgelig.

Haugevis av småplukk

Annet enn de små endringene gjort i Automator og iCloud-menyene, er det ikke lett å finne andre nyvinninger i Developer Preview 3, sammenliknet med den forrige utgaven. Tilgjengelighetsfanen på systeminnstillinger har fått et par andre menyvalg, kalkulatoren har fått endret navnet på et par knapper og valget kantutjevning av tekst på LCD-skjermer har kommet tilbake på skjerminnstillingene. Her snakker vi altså om små nyanseforskjeller fra de tidligere versjonene av Mountain Lion, og ikke noe å hoppe i taket for.

Endelig utgave?

Mangelen på store oppdateringer betyr antageligvis at Mountain Lion ikke vil få så mange flere funksjoner før det blir sluppet til massene i sommer. Apple kunngjorde i februar som kjent over 100 nye funksjoner i det kommende operativsystemet, mens oppdateringen én måned etterpå bare hadde en håndfull nye tillegg å skryte av. Én måned etterpå sitter vi med Developer Preview 3 i fanget, og det eneste Apple forteller om er et par kosmetiske småendringer, samt en massiv gjøremålsliste over feil de er klare over, og som de vil fikse før operativsystemet er klar for lansering.

Dermed er det bare å smøre seg med tålmodighet, og anse Mountain Lion Developer Preview 3 som et ganske godt bilde av hva vi kan forvente oss i sommer, sett bort ifra alle småbugs og andre irritasjonsmomenter.

Ta forøvrig turen til side 2 for den fulle listen over feil i operativsystemet som Apple er klare over.

Skuffet over at det ikke var flere oppdateringer i den nyeste utgaven av operativsystemet? Trøst deg med å lese om alle de nye funksjonene vi allerede har skrevet om: