Til hovedinnhold

Blir Bing din nye søkemotor?

Vegar Jansen

Internett er så enormt stort at det ville vært tilnærmet umulig å finne det du var ute etter om det ikke hadde vært for søkemotorene, og selv om det er mange alternativer, er det ingen tvil om at det kun er EN konge på denne haugen: Google.
Googles søkemotor fungerer grovt sett som alle andre: Internett gjennomsøkes av søkeroboter - automatisert programvare som har en evigvarende jobb med å gå gjennom så mange nettsider som mulig. Roboten finner ut over hvilke ord som brukes, hvor de finnes, og skaffer en oversikt over lenker til og fra andre nettsider. På bakgrunn av dette blir sidene kategorisert og rangert, og akkurat her er også detaljene som skiller de forskjellige søkemotorene fra hverandre.
Resultatene blir til slutt indeksert slik at det skal gå kjapt å søke og hente frem de mest relevante sidene.
Beslutningsmotor
Og det er akkurat relevanse som er stikkordet når Microsoft nå kommer med sin nye søketjeneste: Bing.
Dette er ikke første gangen Microsoft hevder å ha et nytt og bedre søk. Deres Live Search ble lansert for tre år siden, men har strengt tatt ikke noe av det store eller lille ekstra som må til for å overbevise brukere av Google eller Yahoo, som er de to mest populære søketjenestene.


Med Bing ser det ut som om Microsoft har tenkt i litt andre baner, og har sett seg ut fire hovedområder: kjøp, reise, helse og lokalkunnskap. Planen er at Bing skal være en "beslutningsmotor", og ikke bare en søkemotor - i tillegg til å hente relevant informasjon skal Bing også presentere dette på en organisert og oversiktlig måte.
Og ved første kikk virker det jo som de er inne på noe. Bing oppleves mer som en totaltjeneste enn en enkel søketjeneste, og gjør det enklere å finne beslektet og relevant info. Det betyr at du ikke trenger spisse og omformulere søkene for å finne det du er ute etter, og det kan være et smart trekk fra Microsoft. Den gjengse databruker er nemlig ikke spesielt flink til å søke.
Les også: Bruk Google mer effektivt.


Bing har kategorier som web, bilder, video, shopping, reise og kart, og relevant informasjon vises dynamisk etter hva søket gir for resultat. Søker du for eksempel etter et kamera får du også samlet omtaler og tester. Søker du etter en artist vil en meny i venstre marg la deg filtrere på bilder, tekster, album, intervjuer og så videre. Et søk etter flybilletter vil også trylle frem en "Price Predictor" som spår om prisene vil stige eller synke.
Når det gjelder det tekniske er det også noe smart funksjonalitet, som forhåndsvisning av en nettsides innhold og forhåndsavspilling av video. Begge gjøres enkelt ved mouseover.

Bing it on: USA og Canada

Bing blir altså lansert i dag og vil rulles ut de nærmeste dagene, men er enn så lenge kun optimalisert for nord-amerikanske brukere. En av grunnene til dette er at med Bing må Microsoft kravle gjennom nettet og bygge opp søkemotoren på ny, og med godt over en billion forskjellige nettsider tar det litt tid.

Her på berget må vi altså smøre oss med en klatt tålmodighet. Tjenesten er riktignok straks tilgjengelig også for oss, men som beta med begrenset funksjonalitet. Når vi kan forvente at nordmenn flest vil få full glede av Bing, vil ikke Microsoft si noe om.

I mellomtiden får vi bare fortsette å google det, i stedet for å binge det.

Mer om
annonse