Til hovedinnhold

Qliner Hotkeys

Denne uka har vi virkelig kommet med tips som kan gi deg en litt mer produktiv hverdag. Vi tok nettopp for oss hvordan du kan bruke musebevegelser, og før det igjen så vi på Windows' hurtigtaster. Sammenligner vi disse to måtene å bruke snarveier på er det en ting som taler til fordel for musa: at du kan sette opp dine egne bevegelser.
Men da er vi ikke helt rettferdige. Musebegelsene krever jo tredjeparts programvare, og sånn sett finnes det også applikasjoner som lar deg fikse egne tastatursnarveier. Og en enklere og mer elegant løsning enn den du har i Qliner Hotkeys er det vanskelig å finne.

Snarveier til alt

Dette programmet kjører i bakgrunnen og virker sammen med standard hurtigtaster i Windows. Snarveiene aktiveres ved at du holder inne Windows-tasten (Win), og trykker aktuell tast, som for noen av de vanlige hurtigtastene. Programmet kan også settes opp til å reagere på samme måte ved trykk på Caps Lock, noe som er kjekt dersom du enten ikke har Windows-tast, eller ikke digger Caps Lock uansett.
Det er tre store fordeler med å bruke Qliner Hotkeys i tillegg til standard hurtigtaster. Den første er at du kan lage snarveier for alt mulig, fra å starte programmer til å åpne mapper, bestemte dokumenter eller spesielle bokmerker i nettleseren. Det andre er at ved å trykke Win+Z dukker det opp et stort tastatur på skjermen din. Her kan du faktisk med ikoner SE hvilke snarveier som gjør hva, som en slags huskelapp når du får mange hurtigtaster å lære.


Og til sist - tastaturet på skjermen er ikke bare til å stirre på. Dette er også grensesnittet for hvordan du setter opp nye snarveier, hvorav den aller enkleste (du kan også bruke en veiviser) er å dra og slippe ikoner inn i tastaturet. Vil du at Win+B skal åpne bildemappen din? Naviger deg frem til mappen, dra og slipp den på B-tasten på skjermtastaturet. Vil du at Win+T skal ta deg til Teknofils forside? Dra bokmerket til Teknofil over T-tasten og slipp.
Du kan også høyreklikke på en hvilken som helst tast for å legge til en ny snarvei eller slette en gammel (en tom tast er nødvendig for å opprette en ny). Men skal du flytte en snarvei kan du enkelt dra og slippe ikonet mellom tastene.


Det er forresten flere tastaturmodeller å velge mellom - eller du kan "designe" ditt eget -  og du kan forandre på språk og farge (høyreklikk på selve tastaturet i stedet for en tast).
Avanserte brukere vil også bli glade for å høre at det ikke er noe problem å kjøre forskjellige skript via snarveier.
Qliner Hotkeys er gratis og kun for Windows. Det kan fritt lastes ned fra programmets hjemmeside, og hvis du har lest hele artikkelen burde du nå ikke ha problemer med å ta det i bruk. Skulle du likevel slite litt har du en superkjapp guide her.

annonse