Til hovedinnhold

Kanskje kommer iPhone…

Det er godt og vel tre måneder siden nye iPhone 3GS kom på det norske markedet, men grunnet stor pågang og alt for få leveranser fra Apple til norske leverandører, får du neppe telefonen på dagen om du vil kjøpe den i dag. NetCom åpnet ikke for forhåndssalg i starten, nettopp på grunn av at etterspørselen var forventet å være langt større enn tilbudet. Telenor har nok vunnet til seg noen av iPhone-kjøperne ved å ta i mot forhåndsbestillingen fra dag 1, men har samtidig fått noen arge kunder på grunn av den lange ventetiden.

Nå tar imidlertid NetCom imot forhåndsbestillinger også – et klart tegn på at tilgangen er i ferd med å bedre seg. Telenor bedyrer at de vil levere iPhone innen fire uker etter bestilling fra nettsidene.

Samme regla
Vi har ved flere anledninger spurt operatørene om hvorfor iPhone 3GS lar vente på seg, og det er innlysende at det i bunn og grunn er Apples feil – ettersom de ikke klarer å levere nok telefoner til det norske markedet. Likevel er det fullt forståelig at dette er et stort irritasjonsmoment for de av dere som har bestilt – men ikke fått – iPhone 3GS uten å måtte vente i en evighet.

- Vi har gode indikasjoner på at leveransesituasjonen nå bedrer seg, sier informasjonssjef Anders Krokan i Telenor til Mobilen.no.

Angrer dere på at dere åpnet for forhåndsbestilling av iPhone, nå som dette har medført lengre leveringstider enn forventet – og dermed en del sinte kunder?

- Vi kom frem til at det var bedre for folk som ønsket iPhone å få bestilt, slik at de kom i en kø-ordning, fremfor bare å måtte vente. En slik ordning er uvant innen mobilbransjen og absolutt ikke noe vi ønsker skal bli gjeldende, selv om det i andre bransjer er akseptert og vanlig å vente på produkter etter å ha bestilt dem, svarer han.

- Et plaster på såret for ventende som har endret til et iPhone-abonnement, er at de slipper månedsavgift for tiden de venter. Dermed har de et gunstig abonnement i ventetiden, da mye er inkludert i disse abonnementene, legger Krokan til.
(Artikkelen fortsettes.)

4 ukers ventetid
Bestiller du iPhone 3GS fra Telenors nettbutikk lover operatøren at du vil få din telefon innen fire uker. For øyeblikket oppgis 15. november som ”ubekreftet” forventet leveringsdato for de to mest populære modellene, nemlig 16- og 32 GB i svart. Hvite iPhones forventes til Telenor 30. oktober. En av våre lesere etterlyste bedre informasjon om levering, og vi spurte Krokan om Telenor hadde noen rutiner på nettopp dette.

- Vi mener å informere godt om forventet leveringstid; dette skjer i kjøpsøyeblikket. På telenor.no har vi lagt inn tekst ved mobiltelefonen der dette går frem. Men vi har selvfølgelig full forståelse for at folk irriterer seg over å måtte vente, sier Krokan.

Forhåndsbestill fra NetCom
Som nevnt innledningsvis avstod NetCom fra å tilby sine kunder å forhåndsbestille iPhone 3GS når den kom på markedet. Dermed har ”førstemann til mølla”-prinsippet vært gjeldende så fort de har lagt ut telefoner til salgs på nettsidene. Nå har imidlertid NetCom åpnet for forhåndsbestillinger, og begrunner det med at tilgangen er i ferd med å bedre seg.

- Vi åpner for forhåndsbestilling fordi vi nå mener det er forsvarlig med tanke på ventetiden for kunden. Vi ønsket ikke en situasjon der kundene måtte vente i månedsvis for å få telefonen sin, og har derfor holdt tilbake muligheten for forhåndsbestilling. Men tilgangen på telefoner blir så pass bra fremover at ventetiden blir kortere, og derfor åpner vi nå forhåndsbestillingen, sier kommunikasjonssjef Øyvind Vederhus i NetCom til Mobilen.no.

Dere har 23. oktober som ubekreftet leveringsdato. Hvor sannsynlig er det at de som bestiller ny iPhone 3GS i dag får telefonen rundt den tid? 

- Vi mener at volumet vi får tilgang på skal kunne ta unna de fleste bestillingene. Derfor skal ikke ventetiden bli alt for lang. Noe må man regner med, men ikke uker og måneder. Så kan det selvsagt dukke opp uforutsette ting slik at jeg må spise ordene mine - det har skjedd før med iPhone. Men hadde vi ikke ment at tilgangen nå blir bra nok til å holde køene nede, hadde vi heller ikke åpnet for forhåndsbestilling, svarer Vederhus.
(Artikkelen fortsettes.)

Små drypp
I tillegg til Telenor og NetCom (og Network Norway), selger også Chess iPhone 3GS. Denne operatøren tar ikke imot forhåndsbestillinger på nettsiden, men eksisterende Chess-kunder har tilsynelatende førsterett på de telefonene de får tak i.

- Telefonen kommer fremdeles bare i små drypp. Vi har fremdeles større etterspørsel enn telefoner. Det var stor tilførsel for 2 uker siden og vi hadde telefonen ute på chess.no. Ble tatt bort igjen etter noen dager, sa markedsdirektør Jarle Alvær i Chess til Mobilen.no i slutten av forrige uke.

- Nå venter vi inn noen 16 GB og 32 GB sorte de nærmeste dagene. Avhengig av antallet som kommer, vil vi vurdere å legge de ut til salg på chess.no. Blir antallet lite går de kun i interne kanaler til eksisterende kunder, la han til.

I skrivende stund er det imidlertid kun iPhone 3G – ikke 3GS – som kan kjøpes fra Chess’ nettbutikk.

Har du ventet urimelig lenge på din iPhone? Kommenter i forumet lenger ned på siden.

Mer om
annonse