Til hovedinnhold

Slik blir touch på Windows 7

Vegar Jansen

Datamaskiner du kan styre med fingrene har strengt tatt vært på markedet noen år nå, men det har på ingen måte tatt av - prisen har vært relativt høy, og operativsystemet i bunn (Windows Vista) har ikke akkurat lagt til rette for de gode touch-applikasjonene.
Men de siste par årene har verden kommet et langt stykke på vei med touch. Mobiltelefoner med denne teknologien er nå dagligdags, og Microsoft har fått ut fingeren med sitt spesielle bord ved navn Surface (som visstnok er på vei hit til berget også), der de har fått eksperimentere med touch-teknologi. Og med det kommende Windows 7 har de også fått et operativsystem å putte noe av den teknologien inni.
Felles-PC
Vi har fått en kjapp kikk på en kommende touch-modell fra Packard Bell. OneTwo, som herligheten kalles, minner en god del om HPs TouchSmart-modeller, men det er vel kanskje grenser for hvor mange variasjoner man kan ha av en skjerm med alt innebygd.
OneTwo vil komme i to størrelser, med skjerm på 20 og 23 tommer, og bruke teknologi for henholdsvis bærbare og stasjonære PC-er. For ordens skyld nevner vi at dette ikke er "ekte" berøringsskjermer ettersom de bruker optiske sensorer i skjermens kanter for å registrere bevegelse og "trykk".
Vi har tatt for oss 23-tommeren i dette tilfellet, som i likhet med sin mindre bror kommer i blank plastikk og enkle linjer. På innsiden er den grovt og kanskje noe overdrevet utrustet med firekjernes prosessor, 8 GB minne og dedikert grafikkort, men dette kommer nok til å bli tonet en del ned før den er å finne i handelen - som trolig sammenfaller med lanseringen av Windows 7 den 22. oktober.
(Artikkelen fortsetter under bildet)

Den er utstyrt med DVD-brenner, minnekortleser, eSATA, surroundlyd ut, kablet og trådløst nett, samt 6 USB-kontakter. Den kommer også med vanlig tastatur og mus (samt fjernkontroll), men hele poenget med en touch-PC er jo at vi skal kunne klare oss uten i de aller fleste tilfellene.

Som operativsystem har den naturligvis Windows 7 Home Premium, samt et knippe touch-vennlige applikasjoner og spill. Og om du lurer er dette altså en litt spesiell type PC, som kanskje egner seg best en slags felles underholdnings-datamaskin.

Multitouch

Da spesifikasjonene til denne PC-en ikke er spikret er det ikke noe poeng i å teste ytelsen. I stedet har vi konsentrert oss om å se på touch-funksjonaliteten i Windows 7. Vi starter derfor optimistisk opp PC-en, og når operativsystemet er lastet inn får vi en "flik" oppe i høyre hjørne. Et lite trykk på den, og Packard Bells TouchPortal overtar for det sedvanlige Windows-skrivebordet.

Fra denne portalen kan du altså starte opp andre programmer som lar deg bruke touch-funksjonaliteten, og det første du legger merke til er at programmene nå kan registrere to berøringer samtidig. Det gir en mer komplisert (eller i andre ord, mer elegant) brukeropplevelse med touch. Dessuten åpner det for at to personer kan spille mot hverandre i diverse fingerkamper.

Noen av de mer stilige (om enn ikke alltid de mest nyttige) applikasjonene kommer fra Microsoft og deres Surface-bord. Vi har Microsoft Surface Collage, der du lager (nettopp) et collage av dine egne bilder, som du for eksempel kan ha på skrivebordet ditt. Lagoon er en virtuell dam der du kan slappe av med å se på fiskene, eller skremme dem ved å dyppe fingrene dine i "vannet". Mer læringsrikt er Globe, der du kan utforske kloden og bruker fingrene for å gå fra kontinent- til gatenivå. Se video under.

[wip4: video=301 width=468 align=left]

I tillegg har vi som nevnt noen spill, tegneprogram, en applikasjon for å ta bilder av deg selv (med alskens effekter), de sedvanlige "post-it"-lappene, musikkavspiller, bildefremviser og en snarvei til Windows Media Center. I tillegg har vi en et program som heter TouchMediaShare, som du kan knytte opp mot din Facebook, Flickr og e-post (Gmail eller Hotmail)-konto for å kunne samle og sende bilder til venner og kjente.

Oppsummering

Slike touch-maskiner er fremdeles ikke perfekte, men det er ingen tvil om at Microsoft er inne på noe med Windows 7 og ikke minst Surface-teknologien. Å kunne bruke to fingre samtidig på skjermen er et stort skritt i riktig retning (og jammen var det på tide også).

Men det er også en del å gå på, for når vi for eksempel skal surfe eller sjekke e-post må vi fremdeles ut i "standard-Windows". Likevel er det også her det litt lettere å bruke fingrene - vi kan "bla" frem og tilbake i utforskeren eller nettleseren ved å stryke fingeren sidelengs, og selv små lenker er ikke lenger håpløse å treffe på første forsøk. Det virtuelle skjermtastaturet er også blitt bedre.

Vi håper likevel det kommer flere spesialsydde touch-applikasjoner fremover, om ikke en egen nettleser så kanskje en lur facebook-app eller enkel e-postleser.

Skulle det forresten friste deg med en slik touch-sak vil det altså være smart å vente til neste måned, da de vil komme med Windows 7. Når det gjelder pris vil de to OneTwo-maskinene fra Pakard Bell trolig ligge på omtrent 6000 kroner for 20-tommeren og 7000 for 23-tommeren. Nøyaktig hva de kommer til å ha inni seg gjenstår å se.

annonse