Til hovedinnhold

TEST: iRis DAB-deksel til iPhone 4

Det hender av og til at det dukker opp dingser vi bare må ha. Tatt i betraktning hvordan det ser ut på kontoret her, så må jeg vel medgi at det hender ganske ofte, faktisk. Men her er i alle fall en ting jeg ikke hadde fra før – DAB-radio til min iPhone 4.

Deksel

Selve enheten minner om et plastdeksel du kan tre mobiltelefonen ned i, før du lukker toppen med et lokk. Når telefonen er på plass får du spørsmål om du vil laste ned applikasjonen som må til for å få kontroll over radioen. Du kan selvfølgelig si nei, men da vil du ikke få noen glede av apparatet, heller ikke som ekstra strømforsyning til mobiltelefonen.

En kan mene mangt om designen på denne DAB-radioen. Vi hadde nok gjerne sett at utviklerne la seg litt nærmere Apples originaldesign. Men med tanke på at denne enheten gir tilgang til bakkesendt digitalradio (DAB og DAB+), så kan vi se mellom fingrene på at iPhonen ikke ser like sexy ut med radioen tilkoblet.

Med DAB-enheten på plass øker også vekten på radioen en del. Du vil også oppleve problemer med å bruke iPhone 4 sammen med bilholdere eller annet ekstrautstyr som er skreddersydd for fasongen på iPhone. Men bruker du en universalholder i bilen, så bør det gå.

Grensesnitt

Lydkvaliteten i radioen imponerer ikke, og den eneste lydjusteringen du kan gjøre er å bytte mellom mono- og stereolyd. Du kan selvsagt også stille volumet på radioen, men ikke med volumtastene på iPhone. I stedet må du inn i applikasjonen og justere nivået derfra.

Brukergrensesnittet er enkelt å finne frem i. Her listes alle tilgjengelige kanaler opp, og du behøver bare å velge hvilken stasjon du vil høre på.

Det finnes andre muligheter for den som vil ha radio på iPhone, blant annet i form av ulike apper som streamer Internett-radio. Ulempen med streaming er at du må ha 3G-dekning eller Wi-Fi, og at dette fører til at du raskere bruker opp den datamengden som er inkludert i abonnementet ditt. I tillegg trekker telefonen mer strøm når du streamer radio.

Dette trekker ned

Om vi skal trekke frem noen svakheter med denne løsningen, så merker vi oss at den har et eget 3,5 millimeter lyduttak i bunnen av telefonen. For å høre radio må et hodesett være koblet til denne bunnkontakten og fungere som antenne. Det er greit nok, om det bare også hadde vært mulig å få telefonlyden ut av kontakten.

Du kan spille musikk fra telefonens iPod-applikasjon, men kontrollene på ledningen vil ikke virke så lenge hodesettet sitter i bunnkontakten, og ved telefonsamtaler går lyden via høyttaleren på mobilen, ikke i ørepluggene.

En annen, og vel så viktig svakhet, er radiofølsomheten. iRis trenger god signalstyrke for at den i det hele tatt skal virke. Hodesettet fungerer som antenne, og vi har prøvd en rekke forslkjellige hodesett uten at noen av dem har hatt særlig gode antenneegenskaper.

Av en eller annen grunn har produsenten også lagt inn sin egen Facebook-app og MP3-spiller i programvaren til radioen. Dessuten har den YouTube, Twitter og en værapplikasjon som påstår at vi kan vente meg regnvær med lyn, torden og 17 minusgrader. Ute er det sol fra blå himmel og 15 plussgrader.

Dette trekker opp

Men iRis har også sine positive sider.Dekselet har en funksjon som gjør at det fungerer som mobillader når strømmen på telefonen er kommet ned på et gitt nivå. Hvor langt ned mobilbatteriet skal tappes før ekstrabatteriets ladefunksjon slår inn velger du selv. Batteripakken er på 1500 mAh.

En annen detal vi liker er at dekselet gjør det mulig å lade iPhone med en vanlig Micro-USB-lader. Dessuten kan du også synkronisere mobilen mot en PC via Micro-USB-kontakten på dekselet. Prisen på 895 kroner er heller ikke så skremmende.

Alt i alt er iRis et smart produkt, først og femst fordi det gir deg DAB-radio og ekstra strøm på iPhone. Men her er definitivt også rom for forbedringer.

annonse