Nyhet

Nå lager de skjermer du kan «kjenne»

Snart kan du slippe å se på mobilen for å skrive tekstmeldinger.

Snart skal vi kunne dra fingeren over skjermen til et nettbrett, og kjenne ulike teksturer og underlag ved hjelp av varierende friksjon.

Det betyr at du skal kunne kjenne deg fram til knapper og menyer, slik at du slipper å se på skjermen for å vite hva du gjør.

Et steg nærmere virkeligheten

Mange applikasjoner prøver stadig å etterligne virkelige objekter, i håp om at brukeren skal føle seg mer hjemme i grensesnittet. Knapper man trykker på stikker litt ut, og når man trykker på de synker de tilsynelatende inn i skjermen, som om du virkelig trykket på en knapp i virkeligheten.

Likevel har du aldri gjort noe annet enn å berøre en glassplate, og du vet at du egentlig ikke trykket noen knapp, eller dro fingeren over noe annet enn glass.

Selv om de ser ut som ekte knapper, føles det ikke som det når du trykker på dem.

Nå har imidlertid teknologiselskapet Senseg tenkt å gjøre noe med akkurat det, og vist frem sitt første nettbrett som lar brukere kjenne ulike teksturer på skjermen.

Ingen bevegelige deler

Teknologien de bruker benytter seg ikke av noen mekaniske komponenter, og skjermen er fortsatt like flat når du beveger fingeren over. Det de imidlertid har gjort er å få skjermen til å produsere varierte grader av friksjon, slik at ulike deler føles annerledes ut enn andre.

Under presentasjonen blir det nevnt en rekke bruksområder, som for eksempel spill hvor du bruker fingeren for å føle deg fram til gjemte skatter, eller applikasjoner du kan bruke uten å se på skjermen - noe som har vært svært etterlengtet etter at nesten alle mobilene på markedet mistet knappene sine.

Kanskje 2012-lansering

Nettbrettet som ble vist frem er fortsatt bare en prototype, men selskapet skal være optimistiske og håper på et ferdig produkt i løpet av ett til to år.

Ikke alene

Det skjer en rivende utvikling innen berøringsskjermer også på andre felter. Apples neste nettbrett ryktes for eksempel å få en ekstremt høyoppløst skjerm, med tilnærmet like høy pikseltetthet som deres nåværende toppmobil iPhone 4S.

I tillegg jobber skjermleverandøren Hitachi med å lage høyoppløste 3D-skjermer til nettbrett, som ikke skal kreve 3D-briller.

Skulle du være helt uinteressert i skjermer, har Microsoft også noe på lur. De har lyst til å fjerne behovet for vanlige skjermer, og ser heller for seg at du kan bruke kroppen din som navigeringsverktøy.

Les mer: Microsoft vil gjøre alt til en skjerm

Under kan du se nyhetsnettstedet Cnet sin presentasjonen av nettbrettet.

(Kilde: Cnet)

Les også
Asus annonserer monster-nettbrett
Les også
Her er nettbrettet du kan miste i bakken
Les også
Viser fram sylskarp skjerm for nettbrett
annonse