Nyhet

Dette er en av Pirate Bays første servere

Nå er den utstilt på det svenske datamuseet.

En av de første maskinene som driftet det som i dag er verdens største fildelingsnettsted, The Pirate Bay, er nå utstilt på det svenske datamuseumet i Linköping. Den er en del av utstillingen «50 år med fildelding», og representerer i følge museumet en kulturell revolusjon.

– Det er en av de få fysiske gjenstandene som på skikkelig vis kan representere fildeling, forteller museumets kurator, Thomas Clifford, til Hardware.no.

Et senter for piratkampen

The Pirate Bay ble startet i september 2003, og er i bunn og grunn et nettsted som lar hvem som helst laste ned hva som helst via den populære bit torrent-teknologien. Det er imidlertid opphavsbeskyttet materiale som i stor grad er å finne der, noe som har gjort det til et sentrum for kampen rundt piratkopiering.

Utstillingen "50 år med fildeling".Foto: Marcin de Kaminski
Utstillingen "50 år med fildeling".Foto: Marcin de Kaminski

På den andre siden av denne kampen, sitter en samlet musikk- og filmbransje, som hevder de taper milliarder på milliarder takket være piratkopieringen. The Pirate Bay har blitt selve symbolet på denne drakampen, en kamp som så langt ikke har fått bukt med piratene.

Helt siden starten har de gang på gang blir truet med rettslige skritt, som i 2006 ledet til et politiraid der servere ble beslaglagt, og bakmennene ble trukket for retten. Det skulle ta seks år før den endelige dommen i saken falt, men nettstedet lever i dag i beste velgående og bakmennene har enda ikke sonet bak lås og slå.

– Jeg tror The Pirate Bay, og lignende tjenester, har lagt et press på industrien slik at de kommer opp med lovlige alternativer, som svenske Spotify og Voddler. Jeg tror de lovlige alternativene er fremtiden, siden jeg tror øyeblikkelig tilgang på materiale er mer viktig for folk flest, enn det å ikke måtte betale for det, forteller Clifford, og fortsetter:

– Du har også det faktum at The Pirate Bay har gjort det mulig for de små å bli sett eller hørt, uten å ha et stort produksjonsselskap liggende i skyggen. For meg personlig, som en lekmann-musiker, er dette en av de sterkeste styrkene ved fildeling. Ulempen er så klart at det kan være veldig vanskelig å gjøre et levebrød av det du skaper, om alle deler det gratis.

Liten og enkel maskin

En av de første Pirate Bay-serverne.Foto: Marcin de Kaminski

I dag kjører nettstedet på en rekke nettskytjenester rundt om i hele verden, noe som i praksis har gjort det ustoppelig. Slik har det imidlertid ikke alltid vært, og det startet med noe veldig enkelt. Nøyaktig hva som sitter på innsiden er ikke kjent, men det er neppe noe spesielt kraftfullt, størrelsen tatt i betraktning.

«Stockholm, i 2004. I hjemmet til Gottfrid Svartholm Wargs foreldre, stod denne maskinen på døgnet rundt. Med en spesiell programvare og en vanlig nettilkobling, var denne maskinen begynnelsen på den mest elskede, hatede og debatterte feonomenet i moderne tid – fildeldingsnettstedet The Pirate Bay», står det skrevet på maskinen.

Maskinen var en av de første som drev nettstedet, og ble anskaffet av museeumet nylig:

– Vi hørte at The Pirate Bay-serveren var tilgjengelig, og på ett eller annet vis fikk vi tak i de. Siden utstillingene våre primært fokuserer på svensk datahistorie, ville det vært rart og usannferdig å ikke snakke om The Pirate Bay som en prominent oppfinnelse, uansett hva man føler om fildeling. Samtidig innså vi at den sikkert kom til å få noen til å heve øyebrynet, siden det ikke er en typisk museumsgjenstand, forteller Clifford.

– The Pirate Bay har vært betydelig på mange måter

Thomas Clifford, kurator ved det svenske datamuseet i Linköping.Foto: Datamuseet

Det er ikke mange museumer rundt om i verden som har valgt å gjøre fildeling til en del av historen. På spørsmål er Clifford tydelig på at slik teknologi har hatt en kulturell effekt:

– Vi bestemte oss for å gjøre serveren til en del av utstillingen av flere grunner. Fildeling har vært et hett tema i mange år, og vi ville dykke dypere inn i det som en del av utstillingen. Hva har fildeling betydd for folk, kulturelt, over de siste 50 årene, spør kuratoren.

– Generelt sett tror jeg The Pirate Bay har vært signifikant på mange måter. Først av alt har det vært en god måte for folk over hele verden til å ta del i en rekke kulturelle utrykk. Jeg snakker ikke om det gale eller det rette i det her, men jeg stadfester at det har hatt en kulturell effekt, sier han.

– Alt i alt, uten å se gjennom fingrene eller fordømme, tror jeg The Pirate Bay har vært en verdensomspennende kulturell kraft man må regne med de siste ti årene. Jeg tror det kommer til å bli veldig interesant å se hva som skjer det neste tiåret, avslutter Clifford.

For tiden lages det også en dokumentar om historien bak The Pirate Bay. Filmen, som blir tilgjengelig for gratis nedlastning, skal slippes i løpet av året. I helgen ble traileren sluppet, som du kan se under.

Bildene av maskinen i denne artikkelen er gjengitt med tilatelse fra Marcin de Kaminski.

Les også
Slik endret The Pirate Bay en hel verden
Les også
Piratene bruker mer på innhold enn vanlige folk
Les også
Her finner vi verdens raskeste Internett
Les også
– Du er nødt til å deaktivere Java
Les også
Tidenes strengeste straff for amerikansk pirat
Les også
Dette er verdens mest piratkopierte film i 2012
Les også
Forskning: Piratkopiering skader ikke filmindustrien
Les også
Musikkindustrien vil saksøke britisk piratparti
Les også
9-åring fikk Ole Brumm-maskinen sin beslaglagt
Les også
Ny rapport knuser tre myter om piratlovene
annonse