Tek.no

Nyhet

Dette kartet viser Internett

Via disse punktene er det bygget opp.

TeleGeographyv
Jørgen Elton Nilsen
18 Des 2012 12:30

Internett består i veldig grove trekk av en rekke datasentre som er koblet sammen. Via disse koblingene får du tilgang til hele verden. Både kommunikasjon, informasjon og handel flyter grenseløst mellom statsgrensene, har vært et viktig del av verdens industrialisering siden 70-tallet.

Nøyaktig hvor de fleste datasentrene som knytter Internett sammen befinner seg, er ikke hemmelig. Analysebyrået TeleGeography nå har samlet informasjonen i et detaljert, oversiktlig og åpent kart du selv kan utforske, via The Internet Exchange Map.

512 bygninger

Kartet har samlet informasjon rundt 274 «Internet Exchange Points» (IXP), punkter i verdensnettverket som internettleverandørene sender trafikken sin igjennom. Videre inneholder det også informasjon om 512 bygninger, steder som huser denne delen av infrastrukturen. Kartet er så detaljert at man kan se gatadressen til bygningen, og hvilke IXP-er som befinner seg der.

Du kan fritt navigere rundt i kartet og klikke på landmerkene, som forteller hva som ligger bak hvert punkt. Alternativt kan du velge i en lang liste over IXP-ene, for å se hvor de forskjellige ligger.

Fire i Oslo

Kartet viser at vi har åtte IXP-er i Norge. Tromsø, Trondheim, Bergen og Stavanger har én hver, mens Oslo har fire. De fire ligger på Universitetet i Oslo, St. Olavs plass, Helsfyr og Linderud.

Ellers viser kartet en stor tetthet i Sentral-Europa, mens koblingene er konsentrert på øst-kysten og vest-kysten av USA, med en spesielt stor tetthet rundt Silicon Valley. Det motsatte bildet ser vi i Afrika, der den nordre delen er så godt som fri for knutepunkter.

Ser vi nærmere på de mer Internet-restriktive landene, har ikke Kina et eneste knutepunkt – foruten en god del Hong Kong, som har litt mer liberale spilleregler. Nord-Korea er helt blottet for knutepunkter.

Vil du se mer av hvordan Internet henger sammen, finnes det også et kart over sjøkablene som knytter det hele sammen, samt en virtualisering av hele nettet.

(Kilde: TeleGeography)

Les også
Dette kartet viser hele Internett – i 1977
Les også
– Piratpartiets politikk er urealistisk
Les også
Dette søkte vi mest på
Les også
HBO Nordic er lansert i Norge
Les også
Digitale penger blir en fullverdig bank
annonse

Les også