Til hovedinnhold

Vil samle alle dine kredittkort i én app

Slik skal mobilbetaling erobre verden.

Mobile betalingsløsninger er så vidt ute på markedet, og foreløpig er pilotprosjektene tatt i bruk av et fåtall testkunder. Likevel tror bransjen at vi allerede i 2015 kan se mobilbetalinger i størrelsesorden én billion – eller tusen milliarder – dollar.

For å få til det, må imidlertid bransjen kunne tilby noe mer enn det bankene allerede gjør:

– Dagens korttransaksjoner fungerer bra og er ikke noe irritasjonsmoment for forbrukerne. Vi må gi dem noe større og bedre, sa analytiker Nick Holland fra Yankee Group på Apps World-konferansen i San Francisco torsdag.

Må fokusere på mer enn bare transaksjonen

I dag formidler Visa og Mastercard betalinger til en verdi av sju billioner dollar. Holland tror altså at mobilbransjen kan kapre én billion av disse pengene ved å tilby kundene noe ekstra.

I tillegg til rene betalingsløsninger vil Holland at utviklere, fram til mobilbetaling er allment utbredt, skal utvikle applikasjoner som faller under paraplyen mobil betaling, uten at de formidler betalingstransaksjoner.

Målet er apper som gjør transaksjonene raskere, billigere og enklere. For eksempel kan man lage en app som sammenligner priser på et aktuelt produkt i nærliggende butikker. En annen idé er en app som gir deg oversikt over alle kredittkortene dine og samler dem i én app som forteller deg hvilket kort som gir deg flest bonuspoeng i den aktuelle transaksjonen, og hvilke kort som er nær betalingsforfall.

Her i Norge har alle de store mobilaktørene gått sammen om en felles plattform for mobilbetaling. I tillegg gjennomfører Telenor forsøk med NFC-betaling i samarbeid med DnB. Forbrukerombudet er imidlertid ikke helt fornøyd med at mobilkunder foreløpig har færre rettigheter når de betaler gjennom mobilselskapene enn de har når de betaler med kort.

Les mer: – NFC-betaling kommer til neste år

annonse